Companii

De ce renunta antreprenorul Timis la numarul doi din CrisTim in plina furtuna economica

De ce renunta antreprenorul Timis la numarul doi din CrisTim in plina furtuna economica

Gabriel Alexandru, 40 de ani, fost vicepresedinte al grupului CrisTim

05.05.2009, 19:12 216

Timis argumenteaza simplu. "Deciziile trebuie luate mult mai rapid acum". "E nevoie de un alt model de lucru" in contextul crizei financiare. Cu alte cuvinte, omul de afaceri vrea sa redevina stapanul propriului business si sa-si asume integral deciziile care vor urma.

Intr-un interviu acordat recent Ziarului Financiar, Timis spunea ca fara reorganizarea businessului, decizie pe care a luat-o in urma cu patru ani, CrisTim nu ar fi supravietuit crizei financiare. Daca antreprenorul a luat decizia reorganizarii intr-un moment in care toti producatorii se gandeau doar la cresteri de volume, procesul a fost coordonat de Gabriel Alexandru, executivul care a parasit luna aceasta echipa CrisTim. De ce a renuntat Timis la numarul doi?
 
Model antreprenorial
"Radu (Timis - n. red.) considera ca trebuie sa joace un rol activ, operational in perioada urmatoare, pana la iesirea din criza actuala. Il inteleg - poate ca si eu, ca antreprenor, as fi facut la fel in conjunctura actuala economico-financiara", a declarat Gabriel Alexandru, 40 de ani, fost vicepresedinte al grupului CrisTim. Confirmand afirmatiile lui Timis, Alexandru a adaugat ca au discutat impreuna acest aspect si au decis de comun acord ca este mai bine ca grupul CrisTim sa fie condus din nou doar de Timis.
 "Asa cum doua sabii nu pot incapea in aceeasi teaca, este firesc ca businessul sa fie condus de o singura persoana, aceea fiind acum Radu Timis, eu intrerupand din luna mai colaborarea cu grupul CrisTim" , a spus fostul vicepresedinte al CrisTim.
Alexandru, absolvent al Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, a trecut mai intai pragul producatorului de tigarete British American Tobacco inainte de a face parte din grupul CrisTim. In cadrul BAT a lucrat timp de sapte ani. La CrisTim a ajuns in 2004, adus de un bun prieten din copilarie, care lucra la acea vreme in CrisTim si care i-a facut cunostinta cu actionarul Radu Timis.
 
Au fost pe plus in primul trimestru
Mandatul lui Gabriel Alexandru ca vicepresedinte al producatorului de mezeluri a coincis cu decizia lui Radu Timis de a reorganiza compania pe linii de business.
Atunci, principalul sau obiectiv il reprezenta schimbarea unei afaceri de familie intr-un business organizat si structurat la nivelul standardelor moderne ale unei companii tipice de FMCG, asigurand in acelasi timp cresterea businessului principal reprezentat de productia si comercializarea produselor din carne. Pe langa businessul de mezeluri, Alexandru a raspuns insa si de divizia de ready meal (produse semipreparate) a grupului, precum si de lantul de magazine CrisTim.
 Dupa cinci ani, fostul vicepresedinte al grupului a reusit prin implementarea acestui model de business sa contribuie la majorarea cifrei de afaceri a diviziei de mezeluri de trei ori, de la 30 mil. euro in 2003 la 92 mil. euro in 2008, si sa castige sase procente din piata locala a mezelurilor, ajungand anul trecut la o cota de piata de 16% si o marja operationala mentinuta constant la 10%.
In ultimii cinci ani, grupul a trecut printr-un proces de restructurare a retelei de magazine si a semnat un parteneriat cu Tulip Food, subsidiara celui mai mare exportator de carne de porc - Danish Crown.
In urma acestor schimbari, CrisTim s-a numarat printre putinele companii din industria mezelurilor care au inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere de aproape 8% in volum si 24% in valoare fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit lui Alexandru.
 Tocmai aceste realizari stau la baza deciziei lui Alexandru de a-si lua o vacanta in urmatoarele luni si de a se intoarce in mediul de business abia incepand cu toamna acestui an. "Dupa cinci ani de munca, cu reorganizari si restructurari, fara pauza si fara concediu, ma gandesc pe termen scurt la o vacanta. Apoi, din toamna, voi lua legatura cu companiile de executive search pentru a vedea ce este disponibil pe piata", a afirmat Gabriel Alexandru. El a adaugat ca nu se gandeste la o cariera proprie de antreprenoriat din cauza conditiilor actuale si a reticentei bancilor de a acorda credite.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO