Companii

De ce scapă greu băncile de apartamentele executate? Preţurile sunt mai mici cu doar 7% decât cer proprietarii

De ce scapă greu băncile de apartamentele executate? Preţurile sunt mai mici cu doar 7% decât cer proprietarii
27.07.2010, 23:15 102

Cei care speră să facă o afacere bună prin achiziţia unorapartamente executate silit şi scoase la licitaţie de către bănciar trebui să stea cu ochii în patru pe site-urile de profil pentrua prinde puţinele oferte cu adevărat avantajoase, în condiţiile încare, în medie, preţurile băncilor sunt mai mici cu doar 7% decâtcele solicitate de proprietarii din Bucureşti, arată o analiză aZF.
Din anunţurile cu licitaţii au fost selectate zece apartamente dedouă şi trei camere din diverse zone ale Capitalei propuse de băncispre vânzare în următoarele săptămâni. Pentu comparaţie, au fostcăutate alte zece apartamente în aceleaşi zone, cu suprafeţeapropiate, scoase la vânzare de către proprietari. Ulterior au fostcalculate preţurile solicitate pe metru pătrat de ambele categoriide ofertanţi şi valorile obţinute au fost comparate.
Astfel, în rândul ofertelor prezentate de bănci pot fi găsite şilocuinţe care pot fi considerate chilipiruri, ţinând cont deinformaţiile destul de puţine prezentate în anunţurile deorganizare a licitaţiei, dar sunt şi cazuri de apartamente pentrucare pot fi găsite variante mai bune prin achiziţia "la liber" aproprietăţilor.
Spre exemplu, GE Money are spre vânzare un apartament cu treicamere şi o suprafaţă de 78,5 mp pe Strada Strămoşilor din zonaPiaţa Gorjului - Militari, pentru un preţ de pornire de 195.150 lei(46.500 de euro), respectiv 592 euro/mp.
Locuinţa se află într-un bloc construit în 1979, are aercondiţionat şi centrală termică proprie, iar reprezentanţii GEMoney pot asigura şi obţinerea unui credit ipotecar pentru clienţi.Potrivit site-urilor imobiliare, la acest preţ nu poate fi găsitniciun alt apartament cu trei camere în zonă, ţinând cont că olocuinţe de 69 de metri pătraţi la etajul 9 din 10 dintr-un bloc dela Piaţa Gorjului costă 67.000 de euro, potrivit anunţurilor de pesite-ul imobiliare.ro, respectiv un preţ cu 60% mai mare.
La polul opus însă, Leumi Bank are spre vânzare un apartament cudouă camere şi 58 de metri pătraţi pe strada Vasile Lucaciu,paralelă cu Calea Călăraşilor, al cărui preţ de pornire lalicitaţia organizată în trei august va fi de 459.645 lei (110.000de euro), respectiv 1.896 euro/metrul pătrat.
În acelaşi timp, pe strada Matei Basarab, o altă arteră paralelă cuCalea Călăraşilor, pentru 75.000 de euro poate fi cumpărat unapartament cu două camere şi o suprafaţă de 63 de metri pătraţi,preţul fiind astfel cu 37% mai mic decât al apartamentului scos lalicitaţie, raportat la metrul pătrat.
În plus, preţurile celor mai multe apartamente scoase la vânzare decătre proprietari mai pot fi negociate în jos, în timp ce lalicitaţiile organizate de bănci preţul poate creşte, iarparticipanţii trebuie să depună în contul băncii o cauţiunereprezentând 10% din preţul de licitaţie.
Dacă la primul termen al licitaţiei nu se prezintă niciuncumpărător care să ofere preţul solicitat, la cel
de-al doilea termen preţul este scăzut cu 25%, după care poaterămâne nemodificat la toate licitaţiile următoare. Drept urmare,executorii bancari admit că au unele proprietăţi mai vechi deunu-doi ani în portofoliu, iar clienţii nu se îngrămădesc săcumpere.
"De prezentat se mai prezintă oameni la licitaţii, dar nu se fac lafel de multe tranzacţii ca în urmă cu un an, spre exemplu. Motivuleste legat de acest colaps financiar. Drept urmare, oamenii nu preaau bani. Licitaţiile sunt repetate de câte ori este necesar pentruvânzarea proprietăţilor", explică Marian Stancu, executor bancar încadrul băncii OTP Bank.
Spre sfârşitul lunii august, OTP va scoate la licitaţie unapartament cu trei camere de 60 de metri pătraţi situat pe ŞoseauaGiurgiului din Capitală, al cărui preţ de pornire este 248.000 delei (59.000 de euro). Dacă la această licitaţie nu se va prezentaniciun cumpărător, în decurs de 30-60 de zile apartamentul ar puteafi scos din nou la licitaţie, pentru un preţ de aproximativ 44.000de euro.
Spre comparaţie, apartamentele cu trei camere de pe ŞoseauaGiurgiului sunt scoase în prezent la vânzare la preţuri cuprinseîntre 50.000 şi 60.000 de euro.
Piaţa locuinţelor a intrat într-un semiblocaj de mai bine de doiani, fapt ce a condus la o reducere a preţurilor de aproape 50%. Înactualele condiţii de incertitudine economică, numărultranzacţiilor va continua să fie redus, iar tendinţa nu se vaschimba până la apariţia primelor semnale clare de creştereeconomică, potrivit consultanţilor de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO