Companii

De la avioane la livezi: Nelu Iordache are contracte cu hipermarketurile Real si Carrefour pentru livrarea de fructe

De la avioane la livezi: Nelu Iordache are contracte cu hipermarketurile Real si Carrefour pentru livrarea de fructe
21.09.2009, 00:00 637

Nelu Iordache, proprietarul companiilor Blue Air si Romstrade, alivrat anul acesta de la ferma pomicola pe care o detine inAdunatii Copaceni, prin intermediul companiei Andany Trading, peste1.000 de tone de fructe catre retailerii Real si Carrefour subbrandul La Mosie.
Omul de afaceri intentioneaza sa dubleze insa anul viitor productiade mere, pere si cirese, ceea ce ii va permite sa amortizezeaproximativ jumatate din investitia de peste sapte milioane de europe care a facut-o in ultimii cinci ani in dezvoltarea acestuiproiect.
"Este primul an in care vindem organizat, deoarece anul trecut amvandut pe piata libera. In 2010 vrem sa vindem 2.000 de tone demere, pere chiar mai mult si vrem sa dublam volumul de cirese", adeclarat Valentin Manolache, directorul de dezvoltare al AndanyTrading, mentionand ca toate vanzarile companiei vor fidirectionate catre lanturile de magazine ale retailerilor.

Profituri mari in pomicultura
Astfel, producatorul si-a propus sa vanda anul viitor 50 de tone pezi de mere in loc de 30, cat a vandut anul acesta. "In primul ande productie cu 50 de tone de mere la hectar, se poate amortizajumatate din investitia realizata, deoarece profiturile in aceastaindustrie sunt foarte mari", sustine Manolache.
Potrivit reprezentantilor companiei, toate investitiile realizatepana in prezent au fost finantate din surse proprii. "Ferma seintinde in prezent pe o suprafata de 100 de hectare, dar mai avemalte 30 de hectare, cumparate sau in curs de achizitionare, pe carevom dezvolta atat livada, cat si alte activitati", a declaratGheorghe Racaru, directorul de strategie si dezvoltare al grupuluide firme controlat de Nelu Iordache. Din acest grup face parte siAndany Trading, firma care detine ferma pomicola de la AdunatiiCopaceni.
Racaru, fostul director general al companiei aeriene Blue Air lacare este si actionar, a adaugat ca in viitorul apropiat companiaisi va extinde activitatea intrand si pe alte segmente depiata.
"Vrem sa intram si pe segmentul de legumicultura, dar si sacultivam si plante tehnice care pot fi folosite in industriafarmaceutica si cosmetica. De asemenea, ne gandim sa intram si pepartea de procesare, dar si la export", a spus Racaru, fara a damai multe detalii referitoare la momentul demararii acestorproiecte sau asupra plantelor si legumelor pe care intentioneaza sale produca.

Sistem de tip cooperativa

Reprezentantii companiei iau in calcul chiar si infiintarea unuisistem tip cooperativa, prin care sa colecteze fructe si legume dela sateni si pe care sa le vanda ulterior lanturilor de magazine,dar si posibilitatea de a face depozite in tara, mizand mai mult peincheierea de parteneriate cu alti producatori pentru crestereaspatiului de depozitare decat prin investitii proprii.
In plus, grupul intentioneaza sa mai achizitioneze alte 20 dehectare de teren arabil, ceea ce inseamna ca investitiile totale pecare Iordache le va face anul viitor in ferma din Adunatii Copacenise vor apropia de un milion de euro, potrivit estimarilor ZF.

Si alti investitori in fructe

Nelu Iordache (foto) nu este singurul om de afaceri care a investitin productia de fructe si legume. Horia Culcescu, finul omului deafaceri Gigi Becali si proprietarul companiei Leader International,detine peste 170 de hectare de sere incalzite, si asigura inprezent 20% din necesarul de rosii al lanturilor de magazinedetinute pe plan local de retailerii Carrefour, Real siMetro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO