Companii

De la distributie la fabrica de textile si fibra de sticla

25.05.2001, 00:00 79



Grupul Tester din Iasi, din care fac parte opt firme, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 120 de miliarde de lei, iar pe primele patru luni ale acestui an a inregistrat o cifra de 70 de miliarde de lei.

Grupul are ca activitate principala distributia de produse diverse, la care se adauga un lant de magazine, o fabrica de textile si una de fibra de sticla. In plus, Tester este dealer autorizat Ford si Mercedes pentru Moldova.

Grupul Tester a fost infiintat in 1993 cand Bogdan Pitigoi, patronul celor opt firme, si-a infiintat prima societate, de distributie. La capatul primelor 12 luni de activitate, firma, care avea trei angajati, a inregistrat o cifra de afaceri de doar doua milioane de lei.

Acum insa, firma de distributie Tester este impartita in sase divizii distincte, conduse de echipe separate, fiecare divizie fiind specializata pe un singur produs. Are 120 de angajati, un parc format din 42 de masini, si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 70 de miliarde de lei. Pentru anul acesta, este stimata

Dublerea cifrei de afaceri, in conditiile in care pe primele patru luni a atins 50 de miliarde de lei.

Portofoliul de produse este format din margarinele Holland si Unirea, Nestle (Joe), Excellent, produsele chimice Interstar, precum si uleiurile Unisol si Floriol. De asemenea, Tester se ocupa de distributia berii in judetele Iasi si Neamt, pentru doi mari producatori: Brau-Union si Interbrew.



Din distributie, in productie

Dupa ce in 1995 a achizitionat lantul de magazine Gama, Bogdan Pitigoi s-a indreptat catre productie.

"Impreuna cu o familie de prieteni am infiintat o fabrica de confectii pentru femei, reusind sa lucram numai pentru export. Chiar daca producem in sistem lohn, am unele solutii pentru viitor, daca lucrurile se vor schimba", afirma Pitigoi.

POna in prezent, in firma cu profil textil, unde lucreaza peste 400 de angajati, au fost investite aproximativ trei milioane de marci.

"Vazand ca productia iti ofera mari satisfactii, atat morale cat si financiare, am decis sa investesc intr-o alta activitate si anume productia de fibra de sticla: banchete, tarabe pentru piete si pubele ecologice". Principalii furnizori ai acestor produse sunt Primariile din localitatile situate in zona Moldovei.



Dealer Ford si Mercedes

Anul trecut, "ambinand vanzarile cu serviciile" a rezultat o noua investitie, de aceasta data in domeniul auto. Astfel, prin firma Tester, intreprinzatorul iesean devine dealer autorizat pe zona Moldovei pentru autovehiculele marca Ford.

O data cu vanzarile masinilor Ford a fost demarata si constructia unui complex auto modern, care va contine un show-room, un atelier mecanic, un atelier de tinichigerie, o vopsitorie si o spalatorie auto. "Complexul va fi dotat la cel mai inalt standard, totul urmand sa fie electronic", sustine patronul iesean.

In urma cu patru luni s-a nascut ultimul "copil" din familia Tester, firma Casa AutoSRL Iasi, dealer pentru autovehiculele Mercedes. In scurt timp, va fi inceputa constructia unui complex auto Mercedes, inaugurarea fiind programata pentru luna iulie.

"Vreau ca acest complex sa ofere clientilor servicii deosebite si sa schimb imaginea service-urilor. Chiar daca clientul nu va intra in contact direct cu mecanicul auto, el va avea posibilitatea sa vizualizeze totul dintr-un bar situat chiar deasupra service-ului", spune Pitigoi.



Clubul managerilor

Fiecare firma a grupului are cate un manager, care se bucura de libertate deplina in ceea ce priveste administrarea afacerii. "Rolul meu este acela de a gandi o politica pe ansamblu si de a stabili o strategie pentru viitor", spune Bogdan Pitigoi, patronul in varsta de 31 de ani, care imediat dupa revolutie a renuntat la cursurile Politehnicii in favoarea Dreptului.

Avand in vedere ca managerii lucreaza in firme cu profil diferit si au contacte mai mult sporadice, patronul grupului Tester a avut initiativa crearii unul Club al managerilor, loc in care acestia se intalnesc pentru a-si impartasi din propriile experiente.

Bogdan Pitigoi sustine ca nu intentioneaza sa mai infiinteze si alte firme, ci doar sa imbunatateasca performantele celor deja existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO