Companii

De trei ori mai putini turisti in Delta. Tot businessul nu face cat jumatate dintr-un hotel de 5 stele din Capitala

De trei ori mai putini turisti in Delta. Tot businessul nu face cat jumatate dintr-un hotel de 5 stele din Capitala
01.09.2009, 00:00 435

Delta Dunarii a atras aproape 40.000 de turisti din luna mai pana in august anul acesta, de trei ori mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, turistii straini reprezentand doar 23% din total, potrivit Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

Proprietarii de pensiuni din zona Deltei sustin ca au operat la grade de ocupare mai mici si venituri in scadere. Mai mult micii intreprinzatori din zona spun ca turistii si-au scurtat sejururile fata de anul trecut si sunt mai atenti cum isi cheltuiesc banii.

Cu toate acestea, proprietarii de pensiuni au pus la dispozitia turistilor wireless gratuit in camera, plimbari cu barcile, unelte de pescuit si mancare specifica, strategii care nu I-au ajutat insa sa ajunga la grade de ocupare de peste 80%.

Mai e si piata neagra

Datele furnizate de ARBDD reprezinta o centralizare a cifrelor primite de la pensiunile care emit facturi, fara a fi incluse datele pensiunilor care lucreaza la negru.

Cornel Gaina, proprietarul complexului turistic Cormoram din Delta Dunarii, care cumuleaza 280 de locuri de cazare, a spus ca gradul de ocupare la care a operat pana acum este de 47% fata de 65% in aceeasi perioada a anului trecut.

„Situatia este destul de rea si va continua sa se inrautateasca. Anul trecut terminam cu o marja de profit de 8%, iar anul acesta am trecut pe pierderi", spune Gaina, care mai adauga ca cifra de afaceri a complexului este in scadere cu 35% si ca valoarea creditelor pe care trebuie sa le plateasca la banci este de 700.000 de euro.

Potrivit unor declaratii anterioare ale lui Cornel Gaina, care mai reprezinta si Asociatia Delta Dunarii, in celelalte delte din Europa numarul de turisti il depaseste cu mult pe cel al turistilor din Delta Dunarii.

Astfel, in Delta Camargue din Franta (aproximativ 3% din suprafata Deltei Dunarii) merg anual 1,2 milioane de turisti, iar in Delta Pau din Italia (aproximativ 3,5% din Delta Dunarii) numarul turistilor s-a ridicat la 1,5 milioane de persoane anul trecut.

Un sejur de o saptamana in Delta Dunarii, cu cazare si masa asigurate, dar si cu cateva excursii, poate ajunge la 1.200 de lei (285 de euro), potrivit calculelor ZF. Avand in vedere aceasta cifra, rezulta ca incasarile din Delta Dunarii se ridica la aproape 11 - 15 milioane de euro.

Unde sunt efectele promovarii

Ministerul Turismului nu a oferit niciun comentariu legat de scaderea numarului de turisti din Delta Dunarii sau de masurile de promovare luate pentru aceasta destinatie turistica si efectul acestora.

Elena Udrea, ministrul turismului, a vizitat Delta in luna aprilie alaturi de printul Albert de Monaco, aflat in Romania pentru doua zile, caruia i-a vorbit despre preocuparea ministerului de a incuraja turismul durabil in zona.

In iunie, ministrul turismului a revenit cu o vizita in Delta Dunarii pentru obiectivele de investitii in infrastructura turistica, cand a anuntat ca in Delta Dunarii urmeaza sa fie dezvoltate doua miniporturi turistice si o plaja la Sulina, pentru care ministerul va aloca 25 de milioane de euro.

Turistii straini ar aduce mai multi bani

Laura Petrovici, proprietara pensiunii de patru margarete Marina din Sulina, care are 22 de locuri de cazare, are wireless gratuit in camera si ofera turistilor unelte de pescuit si excursii in Delta Dunarii contra cost, spune ca daca anul trecut se pleca de doua ori pe zi in excursie in Delta Dunarii, acum turistii pleaca mai rar.

„Inainte o barca era inchiriata si de doua-trei persoane, acum insa se organizeaza un grup mai mare, de pana la 10 persoane, pentru ca pretul platit sa fie mai mic", a declarat ea.

Pretul unei plimbari cu o barca cu motor (de patru locuri) de la Sulina la padurea Letea este de pana la 300 de lei, in timp ce pana la Sfantu Gheorghe costa 400 de lei.

„Pensiunea este deschisa din mai pana in octombrie, pentru a limita eventualele pierderi din lipsa de turisti. Pentru noi anul acesta nu a fost foarte diferit de anul trecut", a spus ea. Pensiunea a rulat in 2008 afaceri de 20.000 de euro si un profit de 10.000 de euro, potrivit aprecierilor ei.

Proprietara pensiunii spune ca numarul turistilor straini a fost de pana in 30% din total turisti, insa ca in general vin prea putini turisti straini in Delta Dunarii.

„Cred ca ar fi un lucru extraordinar de bun promovarea Deltei Dunarii in strainatate. Prin intermediul agentiilor de turism nu prea ajung la noi turisti straini, cei care vin aici ne gasesc de obicei pe site. Turistii straini ar reprezenta un lucru bun pentru toata lumea."

Si Cornel Gaina spune ca numarul de turisti straini a scazut comparativ cu situatia de acum patru ani. „Daca in 2005 aveam aproape 55% turisti straini din totalul de turisti cazati, acum doar 7-8% sunt turisti straini in complexul nostru."

Sejururi de 3-4 zile, fata de 7 zile anul trecut

Codrut Cursaru, managerul complexului Eden de la Gura Portitei, spune ca turistii au sejururi mai scurte, de trei-patru zile, fata de 7-10 zile cum se intampla anul trecut. „Avem 80 de camere si 77 de cabane. Gradul de ocupare a fost de 60% in timpul saptamanii si de aproape 90% in weekend", a declarat el, adaugand ca in lunile iulie si august au fost cei mai multi turisti, in medie cate 600 de persoane pe saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO