Companii

Decizia de a veni în România a fost cea mai bună din viaţa mea, spune şeful CEZ

Decizia de a veni în România a fost cea mai bună din viaţa mea, spune şeful CEZ

Jan Veskrna

Autor: Iuliana Roibu

20.03.2011, 23:42 93

"Am fost nomad toată viaţa, 80% din cariera mea a fost în afaraCehiei, dar mi-a ajuns; doresc să muncesc în România până mă voiretrage". Aşa a explicat Jan Veskrna (45 de ani), care conduceafacerile CEZ în România încă de când compania cehă a câştigatlici­ta­ţia pentru achiziţia Electrica Oltenia, mo­tivele pen­trucare îşi doreşte al treilea mandat la con­du­cerea grupului ceh înRomânia.

"În decembrie 2011 ar trebui să se termine şi al doileacontract; am solicitat însă un al treilea şi aştept răspunsul înaprilie". În cadrul CEZ, ca şi în cazul celor mai multemultina­ţionale, mandatele expaţilor sunt pe trei ani; în 2008,când a expirat primul mandat, i s-a propus un al doilea, pentru aputea finaliza planul de afaceri pe care îl începuse.

Dacă nu se va putea prelungi contractul - deşi zâmbetulmanagerului vorbeşte de la sine despre această decizie -, Veskrnaeste decis să se retragă din management şi din CEZ. Aşa­dar, încazul în care contractul din Ro­mânia nu se va prelungi, vrea sărămână în România şi să îşi facă aici o afacere într-unul dindomeniile care îl inspiră: artă, servicii medicale sau mân­carebio. Mai pe scurt, ceva folositor pentru oa­meni.

"Mi-aş folosi filosofia de viaţă de a fi folositor. Până acum nuam făcut deloc asta, nu sunt folositor nimănui vânzând energie",con­sideră managerul. Chiar dacă îi va fi prelungit contractul,Veskrna nu are oricum planuri de foarte lungă durată cuma­nagementul şi energia: "Vreau să mai fac maximum 5 ani ceea cefac acum. Apoi vreau să mă retrag şi să am o viaţă activăplimbându-mă cu barca şi creionând benzi desenate în casa mea depiatră din Bretania". Planul de a se pen­siona la 50 de ani a fostdintotdeauna pe lista de lucruri de făcut a lui Jan Veskrna încă decând a venit în România, scrie revista Business Magazin(www.businessma­gazin.ro).

Venirea în România o consideră "cea mai bună decizie" pe care aluat-o în viaţa sa, iar com­pania pe care o conduce a avut în 2010afa­ceri de 413 mil. euro şi un profit EBITDA de peste 100 mil.euro. Era manager în cadrul furnizorului de servicii pentruindustria ener­getică Dalkia în Cehia când cel mai im­portantclient al său, CEZ, a început să îl curteze: întâi îl voiau pentrua conduce poten­ţialele afaceri din Bulgaria, unde companiaparti­cipa la nişte licitaţii. Nu le-au câştigat, aşa că managerula rămas la Dalkia, dar nu pentru mult timp, pentru că CEZ s-aîntors la el când a câştigat licitaţia pentru ElectricaOltenia.

Privind la ultimii ani, dintre companiile din energie de pepiaţa locală, CEZ pare că s-a mişcat cel mai mult - a intrat şi aieşit din proiecte, a pompat peste un miliard în energie eoliană, acumpărat un proiect hidro şi este în discuţii pentru proiecte noi.Toată această libertate de mişcare vine dintr-o altă decizie a CEZ,şi anume, aceea de a cumpăra pachetul minoritar al companiei de lastatul român şi Fondul Proprietatea. Compania a plătit 374,9milioane de euro pe 49% din companie (229 milioane de euro fiindplătite Fondului Proprietatea pentru 30% din acţiuni), însă Veskrnaconsideră că asta i-a făcut să fie operatorii celui mai mare parceolian din România acum: "Libertatea de a lua decizii, când ai 100%din acţiuni, e extraordinară; nu mai am frustrări legate de faptulcă nu pot face una sau alta din cauza minoritarilor, sunt liberacum". Iar faptul că acum este un producător de energie eoliană îimai aduce o mulţumire managerului: "Eu sunt mândru că CEZ, care e ocompanie mică dintr-o ţară mică, a reuşit să facă în România unparc eolian mare, depăşind companii gigant din ţări mari precumItalia sau Germania (Enel, respectiv E.ON - n.red.)". Şi cele douăcompanii intrate în România odată cu privatizarea altor distribuţiide energie au în plan proiecte de producţie a energiei: Enel deja ainstalat 64 MW şi are în plan atingerea a 400 MW în următorii patruani, iar E.ON are în plan instalarea a 112 MW în Vaslui şi alteproiecte în Dobrogea.

Jan Veskrna (45 de ani) conduce din 2005afacerile grupului CEZ în România, fiind la al doilea mandat. JanVeskrna a terminat studiile tehnice la Brno în 1988 şi de atunci alucrat pe proiecte energetice în toată lumea. Imediat dupăfacultate a lucrat pe proiecte de design în Orientul Mijlociu(Iran, Irak, Siria) şi în URSS, în industria petrochimică.Următorul pas a fost plecarea în Franţa, cu un proiect pentruSiemens, apoi în Egipt cu alt proiect, apoi în Iran şi apoi înSiria, unde a stat un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO