Companii

Deloitte: Doar 1 din 3 romani va cheltui mai mult de sarbatori

11.11.2009, 23:17 20

Datoriile si starea de spirit proasta au redus apetitul deconsum al romanilor, iar 45% dintre acestia estimeaza ca vorcheltui de sarbatori aceeasi suma ca si anul trecut, iar 26% au unbuget mai mic in 2009, potrivit unui studiu realizat de compania deconsultanta si audit Deloitte.

Compania estimeaza ca de sarbatori cheltuielile romanilor vorstagna in acest an la nivelul din 2008. Cel mai mult vor fi redusebugetele pentru activitatile de divertisment si socializare, astfelincat in ultimele luni din an segmentul HoReCa (hoteluri sirestaurante - n. red.) ar putea continua sa resimta mai puternicefectele crizei.

Studiul, realizat in urma cu aproximativ o luna, a mai relevatca circa 60% dintre romani declara ca au mai putini bani pentrucheltuieli fata de aceeasi perioada de anul trecut, insa 67% dintrecei chestionati au incredere ca situatia financiara a caminului lorse va imbunatati.

Cele mai multe cumparaturi pentru cadourile de Craciun se vorface in hipermarketuri, schimbarea din acest an fiind franareacheltuielilor impulsive.

"Asistam la nasterea unui nou tip de consumator, care preferaprodusele utile si durabile si care renunta la achizitiileimpulsive. Criza s-a dovedit a fi o experienta de invatare pentruconsumator, iar noile obisnuinte vor continua si dupa iesirea dincriza. Pentru operatorii de retail si companiile din industriabunurilor de consum, provocarea va fi sa se adapteze noilor cerintesi sa readuca piata la nivelul de consum anterior crizei", spuneGeorge Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO