Companii

Distribuţia de medicamente, piaţa cu cele mai multe insolvenţe în rândul companiilor mari: cum s-a ajuns aici?

Distribuţia de medicamente, piaţa cu cele mai multe...

Autor: Georgiana Mihalache

14.11.2016, 00:08 1885

Distribuţia de medicamente, o piaţă de 23 mld. lei anual, cu un grad de îndatorare de 91% în 2015, a fost marcată în ultimii cinci ani de cererile de insolvenţă înaintate de unii dintre cei mai mari jucători din sector, decizii care şi-au pus amprenta asupra întregii pieţe.

„Una dintre cele mai impor­tante probleme pe care distribuitorii le-au avut în ultimul an este că şi-au colectat din ce în ce mai lent banii de la clienţii lor, de la farmacii, acestea din urmă folosind resur­se­le pentru investiţii pe termen lung, inclusiv pentru plata de dividende“, a spus Iancu Guda, services director în cadrul Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

În cazul marilor jucători din piaţă, afacerile din retailul şi distribuţia de medicamente sunt legate, fiind un model de business folosit de mulţi antreprenori (Anca Vlad, Ovidiu Buluc, grupul A&D Pharma sau grupul Polisano).

Primul distribuitor important care a ieşit din piaţă, în 2010 – 2011, a fost Relad, companie care cu un an înainte de intrarea în insolvenţă, în 2009, a avut afaceri de 874 de milioane de lei, iar doi ani mai târziu a în­registrat o cifră de afaceri de 5.600 de lei şi da­torii către creditori în valoare de 1,8 mld. lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Datele de la Registrul Co­mer­ţului arată că firmele din grupul Relad active în trecut pe piaţa farma au fost radiate sau dizolvate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO