Companii

Distribuitorul de medicamente Polisano a intrat în insolvenţă. Afacerile companiei au scăzut cu 60% într-un an

Distribuitorul de medicamente Polisano a intrat în...

Autor: Georgiana Mihalache

04.11.2016, 14:05 1445

Polisano, al cincilea distribuitor de medicamente, a intrat în insolvenţă, potrivit deciziei din 22 septembrie a Tribunalului din Sibiu, compania fiind administrată provizoriu de lichiditorul judiciar BDO Business Reconstructuring.

Polisano a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 527 de milioane de lei, în scădere cu 60% faţă de anul precedent. Compania a înregistrat pierderi de 35 de milioane de lei în 2015, iar numărul de salariaţi a scăzut cu circa 200 de persoane, ajungând la 601 angajaţi anul trecut. Deşi datoriile companiei au scăzut cu aproape 50% în 2015 faţă de anul anterior, Polisano nu a putut evita insolvenţa, înregistrând şi anul trecut datorii de peste 340 de milioane de lei.

Procedura de insolvenţă va fi completată de verificarea creanţelor la 11 noiembrie şi definitivarea tabelului de creanţe la sfârşitul lunii decembrie a acestui an.

Acţionarii Polisano Distribuţie sunt Loredana Vonica, aceasta deţinând 99,9% din acţiuni, şi Ovidiu Gligor. 

Din grupul Polisano mai fac parte un spital privat în Sibiu şi lanţul de farmacii cu acelaşi nume. Polisano a cedat 78 de farmacii din lanţul propriu către acţionarii reţelei de farmacii Sensiblu într-o tranzacţie a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Remus Borza, actualul preşedinte al Polisano, spunea recent că ia în calcul inclusiv varianta intrării în insolvenţă a companiei de distribuţie Polisano SA, cea mai mare din grup, însă afirma că acest lucru nu ar influenţa celelalte afaceri din grup. Afacerile din retailul şi distribuţia de medicamente sunt legate, fiind un model de business folosit de mulţi antreprenori din farma (Anca Vlad, Ovidiu Buluc sau grupul A&D Pharma).

Piaţa de distribuţie de medicamente este dominată de compania Mediplus, care a avut afaceri de 3,3 miliarde de lei anul trecut şi de Farmexpert, cu venituri de 2,8 miliarde de lei în aceeaşi perioadă. Clasamentul este completat de Farmexim, cu o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei, în top zece jucători intrând şi Fildas, Pharma Farm şi ADM Farm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO