Companii

Divizia de investitii imobiliare a Volksbank: Piata terenurilor este exagerat de scumpa

Divizia de investitii imobiliare a Volksbank: Piata terenurilor este exagerat de scumpa

Lucian Parvulescu, country manager al Premiumred: "Suntem intr-un stadiu avansat de negociere pentru achizitia unui teren de 8.000 de metri patrati in Bucuresti, destinat constructiei unui imobil de birouri cu o suprafata utila de 50.000 de metri patrati. Tranzactia ar urma sa fie incheiata cel tarziu in luna iunie a acestui an."

23.04.2008, 13:45 120

Compania austriaca de dezvoltare imobiliara Premiumred, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului Volksbank, are un buget anual de investitii de peste un miliard de euro, care se imparte in 13 tari si fiecare manager regional din cadrul companiei se lupta pentru atragerea unui buget cat mai mare in tara pe care o reprezinta, scrie lunarul Business Construct, care va aparea pe 24 aprilie impreuna cu Ziarul Financiar.
Insa unul dintre cele mai mari impedimente intalnite de companie pe piata locala este costul ridicat de achizitie a terenurilor.
"Piata terenurilor este exagerat de scumpa, motiv pentru care cred ca sunt blocate foarte multe tranzactii", spune Parvulescu, care apreciaza ca si pretul constructiilor din Romania este peste nivelul altor state din Europa Centrala si de Est.
"In Varsovia, spre exemplu, pretul constructiei este de 900 euro/metrul patrat, in timp ce in Bucuresti este de 1.200 euro/mp, iar calitatea este mai buna acolo. In schimb, chiriile sunt in momentul de fata mai mari in Bucuresti si cererea este inca suficient de mare pentru spatiile de birouri", adauga Parvulescu.
Obiectivul principal al Premiumred pentru piata locala sunt investitiile in spatii comerciale in provincie si dezvoltarea de imobile de birouri si hoteluri in Capitala.
Premiumred este implicata in Bucuresti in dezvoltarea a doua imobile de birouri - Premium Plaza si Premium Point - aflate in constructie in zona Pietei Victoria din Capitala, considerata central business district-ul Bucurestiului.
Premium Plaza si Premium Point, investitii totale de 35 de milioane de euro, au fost incepute de fostii manageri ai Premiumred, insa Parvulescu are planurile sale proprii de dezvoltare.
"Suntem intr-un stadiu avansat de negociere pentru achizitia unui teren de 8.000 de metri patrati in Bucuresti, destinat constructiei unui imobil de birouri cu o suprafata utila de 50.000 de metri patrati. Tranzactia ar urma sa fie incheiata cel tarziu in luna iunie a acestui an", spune Parvulescu, care l-a inlocuit in functia de country manager pe Edmond Desliu, actualul director general al River Invest, dezvoltatorul proiectului Sema Parc din Capitala.
Proiectul a fost supus aprobarii consiliului de administratie al Premiumred si a primit aviz favorabil. In plus, compania urmareste achizitia a doua terenuri in Bucuresti pentru realizarea a doua hoteluri, la cererea unor investitori interesati de aceasta piata.
Imobilul de birouri Premium Plaza este inchiriat in proportie de 75-80%, pentru restul spatiului existand contracte de optiuni. In data de 3 iulie a acestui an este programata inaugurarea imobilului, principalul chirias fiind compania de consultanta si audit Ernst & Young, care va ocupa 3.500 de metri patrati, circa sase etaje din cladire.
"Randamentul acestei investitii este foarte bun, chiriile fiind in jurul valorii de 24-25 euro/metrul patrat/luna, tinand cont ca in zona nu au fost construite imobile la standardele solicitate", precizeaza managerul Premiumred.
Tinand cont de un nivel mediu al chiriilor de 24 euro/mp/luna, o suprafata inchiriabila de 8.600 de metri patrati si o investitie in proiect anuntata de 20 de milioane de euro, randamentul Premiumred pentru aceasta investitie depaseste 12% in euro pe an.
Grupul Volksbank este prezent in Romania de mai multi ani si prin fondul de investitii Europolis, un pionier al tranzactiilor imobiliare din Romania, prin achizitia in anul 2003 a imobilului de birouri Europe House din Piata Victoriei.
Astfel, grupul Volksbank va controla in viitorul apropiat trei imobile de birouri in zona Pietei Victoria, tinand cont ca in luna martie a anului viitor este estimata si livrarea imobilului Premium Point.
"Exista deja semnate contracte de optiuni pentru inchirierea acestui imobil de care se ocupa consultantii de la Jones Lang LaSalle", precizeaza Parvulescu.
Premium Point va avea o suprafata de 6.000 de metri patrati, dispusa pe zece etaje supraterane. Pe de alta parte, Premium Plaza are 15 etaje si a fost inchiriata de consultantii de la Colliers International.
Parvulescu, care a locuit timp de 23 de ani in Germania, ultima pozitie fiind de partener in cadrul unei firme de arhitectura din Stutgart, apreciaza ca imobilele noi din Bucuresti, care pot fi considerate la standarde europene, nu depasesc numarul degetelor de la maini.
"Daca in Berlin, unde dupa unificare au fost chemati arhitecti din toata lumea, este recunoscut faptul ca reconstructia orasului a fost ratata, in Bucuresti putem spune ca este o catastrofa. In Bucuresti sunt cateva constructii, numarabile pe degetele de la doua maini, care pot fi considerate la standardele europene", declara Parvulescu.
Grupurile bancare, in special cele austriece, au intrat in Romania si prin diviziile de dezvoltare imobiliara, astfel ca in piata sunt active si firme precum Raiffeisen Evolution (divizie a Raiffeisen) sau Spar-kassen Immobilien (divizie a Erste Bank).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO