Companii

Doar 130.000 de turisti vor merge in vacanta cu zboruri charter, mai putin cu 35% fata de anul trecut

24.08.2009, 17:45 20

Reducerea bugetelor de vacanta ale turistilor a dus la scaderea pietei de chartere cu 35%-40% fata de anul trecut, in conditiile in care o parte din zboruri au fost anulate sau comasate de catre agentiile de turism din cauza neocuparii locurilor din avioane.

Daca vara trecuta zburau 45 de avioane saptamanal catre destinatia turistica Grecia, iar spre Spania 15 avioane saptamanal, acum acest numar s-a redus la jumatate, potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT). Acestea sunt insa date preliminare adunate de la jucatorii din piata de catre ANAT, iar cifre exacte in ceea ce priveste situatia zborurilor charter vor fi oferite la sfarsitul sezonului.

"Numarul pachetelor de vacanta catre destinatii din strainatate a scazut comparativ cu anul trecut, ceea ce s-a resimtit in zborurile charter efectuate, care s-au redus cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei de turism Perfect Tour, cu afaceri estimate la 24,6 milioane de euro anul trecut, care a cumparat locuri in avioane charter pe mai multe destinatii.

Cele mai multe anulari sau comasari de zboruri s-au facut in orasele din provincie, in special in Timisoara si Cluj-Napoca, unde au fost inregistrate scaderi mult mai mari decat in Capitala, potrivit lui Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, cu afaceri de 8 milioane de euro anul trecut.

Afacerile agentiilor de turism s-au redus in medie cu 20% de la inceputul anului, pe fondul ieftinirii vacantelor, dar si al reducerii preturilor la biletele de avion, aceasta fiind prima scadere inregistrata in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO