Companii

Doar 30% din exportul de medicamente e real

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

28.05.2013, 21:05 690

Exportul de medicamente a ajuns la 880 mil. euro anul trecut, de 60 de ori mai mult comparativ cu nivelul de 14 mil. euro din 2002, arată datele INS.

Fabricile româneşti de medicamente, majoritatea deţi­nu­te de multinaţionale, au încercat să se reorienteze către exporturi în ultimii ani, unde ratele de profitabilitate sunt mai mari, iar încasarea banilor se face mai rapid.

Managerii din industria de medicamente spun însă că doar o parte din cele 880 mil. euro se referă la exportul real de medicamente, restul fiind reprezentat de aşa-numitul „export paralel“, adică de fenomenul prin care medicamente de import sunt cumpărate din România şi apoi revândute în alte state unde preţul este mai mare. Acest lucru se întâmplă doar în cazul produselor care au preţul fixat de stat şi unde este posibil să se câştige din diferenţa de preţ dintre state.

„În România se produc numai generice, iar exportul paralel este dat de medicamente scumpe, astfel că probabil în jur de 250 de milioane de euro sunt exporturi reale de medicamente produse în România“, a spus Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medica­mente Generice din România (APMGR).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO