Companii

Dogaru, Interagro: Seceta va reduce producţia de cereale cu 10% în cel mai bun caz

Autor: Gabriel Razi

20.12.2011, 12:27 264

Producţia de cereale de anul viitor va coborî cu circa 10% în cazul în care va începe să plouă de acum încolo, acesta fiind unul dintre cele mai favorabile scenarii în contextul actual, spune Sorin Dogaru, directorul departamentului pentru agricultură al InterAgro.

"Cultura de rapiţă este deja compromisă, şi vorbim de 800.000 de tone de rapiţă, în valoare de circa 500 de milioane de euro. Starea de vegetaţie a celorlalte culturi (grâu, orz, secară şi orzoiacă) nu este tocmai bună, şi vor fi scăderi şi pentru acestea", a declarat Dogaru pentru Mediafax.

El crede că dacă seceta va continua până în luna martie, producţia vegetală va scădea cu peste 30%. "În acest caz se va pune deja în pericol creşterea economică estimată pentru anul viitor. Vor fi şi scăderi colaterale, cum ar fi o lipsă de furaje în zootehnie, vor creşte preţurile la alimente şi ne vom confrunta astfel cu inflaţie şi vor fi scăderi chiar şi în domeniul transportatorilor, pe fondul diminuării producţiei agricole".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO