Companii

Domo are 6 mil. euro pentru extinderea retelei

12.02.2007, 15:43 22

Domo Retail, al doilea lant de retail de electronice si electrocasnice din Romania dupa cifra de afaceri, va investi in acest an circa 6 milioane de euro in dezvoltarea retelelor comerciale din Romania si Bulgaria.
"Pentru acest an nu s-a finalizat bugetul de investitii, dar estimarile mele sunt de un milion de euro pentru Bulgaria si patru, cinci milioane de euro pentru Romania", a declarat Lorand Szarvadi, directorul general al Domo Retail.
Prin aceste investitii, Domo va deschide in Bulgaria inca 7 magazine, in cadrul aceluiasi parteneriat prin care a realizat deja 4 unitati de retail in hipermarketurile Kaufland.
"Anul trecut, in Bulgaria s-au deschis in total
7 magazine, iar investitia Domo in subsidiara bulgara a ajuns pana acum la cifra rotunda de un milion de euro", a adaugat Szarvadi. Domo Bulgaria totalizeaza in prezent in cele 7 magazine o suprafata de vanzare de 3.500 de metri patrati si 100 de angajati.
Potrivit informatiilor furnizate de companie, pana la sfarsitul anului, reteaua nationala formata din 112 magazine, cu o suprafata de peste 45.000 de metri patrati, va beneficia de inca 17 puncte de desfacere.
Lorand Szarvadi si Ferenc Hegedus, care detin impreuna 74,4% din Domo Retail prin firma cipriota Dominuse, nu s-au rezumat in acest an doar la afacerea fondata in 1994 si au intrat si in domeniul hotelier prin achizitia unitatii turistice Best Western Balvanos, din judetul Covasna, valoarea tranzactiei fiind cuprinsa intre doua si trei milioane de euro. Investitiile pentru dezvoltarea hotelului si trecerea la clasificarea de patru stele vor ajunge la 1,5 milioane de euro.
Cei doi actionari majoritari ai retailerului de electronice si electrocasnice au transferat in luna ianuarie actiunile ce le detineau la Domo catre firma Dominuse infiintata tot de catre ei in Cipru, la finele anului trecut.
In afara participatiei firmei Dominuse, restul actiunilor la Domo Retail apartin fondului de investitii Romanian - American Enterprise Fund (RAEF) - 9,3% si Westerham Holding B.V. (14,7%), acesta din urma fiind, potrivit lui Szarvadi, o companie aflata in portofoliul RAEF. Persoana fizica Mnohoghitnei Alexandru detine restul de circa 1,5% din actiuni.
Szarvadi spune ca transferul actiunilor a reprezentat o decizie de business, necesara trecerii la structura de tip holding si nicidecum o masura prin care sa se obtina o impozitare mai avantajoasa a rezultatelor comerciale.
"Domo Retail va plati toate categoriile de impozit (profit, salarii, TVA) la bugetul statului roman pentru operatiunile desfasurate in Romania, iar pentru cele din Bulgaria, la cel bulgar", a spus Szarvadi.
Cifra de afaceri realizata in 2006 a fost de 122 de milioane de euro in Romania si de 3 milioane de euro in Bulgaria.
In urma modificarilor de nivel organizational, conducerea Domo vizeaza pe langa dezvoltarea regionala o eventuala listare la Bursa sau chiar atragerea unui investitor strategic, ceea ce va fi posibil probabil incepand cu 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO