Companii

Donasid Calarasi a raportat pierderi de 27,17 milioane de euro

26.06.2006, 16:03 344

Combinatul siderurgic Donasid Calarasi, aflat in proprietatea grupului Tenaris, cel mai mare producator de tevi din lume, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 27,17 milioane de euro (98,37 milioane de lei), potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
Donasid a fost preluata anul trecut de Tenaris, pana in acel moment societatea avand o activitate de productie la cote mult reduse. Compania nu a prezentat pe site-ul Ministerului de Finante rezultatele financiare pe 2004.
Pierderile inregistrate anul trecut de Donasid au depasit valoarea cifrei de afaceri realizata de companie, care a fost de 15,1 milioane de euro (54,68 milioane de lei).
Tenaris a preluat anul trecut 97% din actiunile combinatului siderurgic pentru aproximativ 37 milioane de euro. Vanzatorul a fost firma Siprofer AG din Elvetia, aflata in proprietatea grupului italian Beltrame. Costul achizitiei Donasid pentru Tenaris se apropie de nivelul a 100 milioane euro, avand in vedere ca pe langa pretul platit pe actiuni se adauga obligatiile de investitii de zeci de milioane de euro asumate anterior de italienii de la Beltrame, care controlau la acel moment societatea, achitarea unor datorii pe termen lung de 16,8 milioane de euro catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si un plan de investitii aditional de 25 de milioane de euro. Donasid a fost infiintata in 2002 prin preluarea unor active ale combinatului siderurgic Siderca, in urma unui acord semnat intre reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare si cei ai companiei italiene AFV Acciaierie Beltrame SpA.
Italienii de la Beltrame detineau atunci 51% din actiunile Donasid, ulterior majorandu-si treptat participatia.
Prin preluarea Donadis, grupul Tenaris a vizat reducerea costurilor de productie si asigurarea unei surse constante de otel pentru Silcotub, producatorul de tevi fara sudura pe care il detinea deja in Romania. Combinatul de otel de la Calarasi are o capacitate de productie anuala de 470.000 de tone, care include o otelarie electrica si linii de turnare continue.
Din momentul achizitiei, Tenaris a investit cateva zeci de milioane de euro la Donasid pentru inceperea productiei de tagla rotunda si pentru alinierea la normele de mediu. Conducerea Tenaris a precizat ca la jumatatea acestui an otelaria de la Calarasi va asigura 95% din necesitatile Silcotub. Oficialii grupului au spus la inceputul anului ca Silcotub si Donasid au ajuns sa alcatuiasca o structura integrata si datorita sistemului informatic implementat, care permite ca in momentul in care Silcotub primeste o comanda, otelaria de la Calarasi sa stie imediat ce tip de otel sa produca, ceea ce reduce foarte mult timpul de livrare.
Silcotub a inregistrat anul trecut un profit net de 6,44 milioane de euro, fata de pierderi de 2,8 milioane de euro in 2004. Cifra de afaceri a companiei a crescut in 2005 cu 22,5%, atingand 141,9 milioane de euro. Dupa primul trimestru al acestui an, Silcotub avea un profit net de 4,88 milioane de euro, similar celui inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, si afaceri de 43,3 milioane de euro, in crestere cu 16%.
Industria tevilor din Romania a ajuns sa fie dominata de investitori strategici, ca urmare a achizitiilor facute in ultimii doi - trei ani, Tenaris concurand pe acest segment cu gigantul anglo - indian Mittal Steel si cu rusii de la TMK.

Donasid a fost infiintata in 2002 in urma unui acord semnat intre reprezentantii Autoritatii pentru Privatizare si italienii de la Beltrame, din momentul infiintarii si pana anul trecut societatea functionand doar sporadic.

Grupul Tenaris a preluat Donasid in 2005 in urma unei tranzactii de circa 37 milioane de euro, costul achizitiei ridicandu-se insa la aproape 100 de milioane de euro.

Combinatul de otel de la Calarasi are o capacitate de productie anuala de 470.000 de tone, care include o otelarie electrica si linii de turnare continue.

Anul trecut, Donasid a inregistrat o pierdere de 27,17 milioane de euro la o cifra de afaceri de 15,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO