Companii

Doru Bostina: De doi ani de zile sunt mai mult administrator decat avocat

Doru Bostina: De doi ani de zile sunt mai mult administrator decat avocat

Doru Bostina, avocat coordonator al firmei Bostina & Asociatii: "In acest moment nu suntem interesati de o fuziune cu o firma straina. Deoarece potentialul de crestere exista si practic plusul pe care ti l-ar da o firma straina ar conta prea putin."

15.02.2008, 21:22 482

"De doi ani de zile eu nu prea mai fac avocatura, sunt mai mult administrator, asa ca nu mai am contact cu piata zi de zi, tinand cont ca avem 17 departamente care trebuie coordonate. Pot spune ca problemele administrative imi ocupa circa 50% din timp, restul fiind alocat relationarii si atragerii de noi clienti si avocaturii propriu-zis", afirma Doru Bostina, avocat coordonator al firmei Bostina & Asociatii.
Firma este una dintre cele mai mari de pe piata locala, avand un numar de peste 130 de avocati, dupa ce la inceputul anului 2007 echipa numara 104 persoane. Bostina nu a precizat datele exacte cu privire la cifra de afaceri din 2007, dar a declarat ca estimarea facuta in luna noiembrie, care indica venituri de peste 15 mil. euro, ramane valabila.
In Bucuresti, firma isi desfasoara in prezent activitatea in doua sedii, dar a cumparat anul trecut un imobil pe strada Jean Louis Calderon, unde isi va muta activitatea.
"Am platit 3,5 mil. euro pentru cumpararea cladirii si mai investim 1,5 mil. euro pentru renovare. In acel imobil vor incapea pana la 200 de avocati. Daca vom creste mai mult de atat, ne vom muta din nou", spune Bostina, care adauga ca, la volumul de munca existent in piata, daca ar avea 250 de avocati tot n-ar fi suficienti.
Fluxul de personal la Bostina & Asociatii este de circa 10% anual, firma propunandu-si pentru acest an sa depaseasca numarul de 150 de avocati.
"Pe avocatii firmei noastre presiunea nu o fac nici firmele mari, nici cele internationale, ci firmele medii si mici, care pentru a prinde contracte au nevoie de oameni 'cu eticheta'", apreciaza avocatul. In vreme ce majoritatea firmelor reclama lipsa de avocati tineri talentati in piata, Bostina considera ca nu este dificil de gasit avocati, cresterea fiind restrictionata din alte motive.
"Chestiunile legate de spatiu, de asimilare a noilor veniti, problemele de organizare interna - acestea sunt limitele care ne restrictioneaza cresterea numarului de avocati", spune Bostina.
Firma are mai multe birouri deschise in marile orase din tara, precum si doua birouri externe, care contribuie cu aproape o treime la cifra de afaceri a Bostina & Asociatii.
"Aproximativ 60% din veniturile noastre se realizeaza in Bucuresti, 10% in cadrul birourilor din provincie si 30% in afara tarii", a precizat Bostina.
O serie de firme straine tatoneaza piata locala cu intentia de a deschide birouri aici, fie prin investitii greenfield, fie prin fuziuni cu firmele locale. "In acest moment nu suntem interesati de o fuziune cu o firma straina. Deoarece potentialul de crestere exista si practic plusul pe care ti l-ar da o firma straina ar conta prea putin. Din punct de vedere 'corporate' lucram cu aceleasi instrumente, modul de abordare este similar, iar in ceea ce priveste expertiza lucram cu jurisdictia proprie", spune Bostina.
Ponderea cea mai mare in cadrul veniturilor casei de avocatura o au litigiile, urmate de privatizari si domeniul imobiliar. "In 2007 nu a fost zi in care avocatii sa nu fie in instanta", spune Bostina.
Avocatul vede potentialul pietei la un nivel de 300-400 milioane de euro, in conditiile in care, in prezent, "casele de avocatura nu acopera mai mult de 20% din cererea de servicii necesare".
Cu toate acestea, tranzactiile din piata devin tot mai complexe, la fel ca si serviciile prestate de avocatii implicati in ele.
"Piata a inceput sa puna presiune pe noi. Pana acum aveam avantajul ca economia romaneasca evolua foarte incet. Clientii nu aveau cunostinte juridice si, prin urmare, nu puneau presiune pe noi cerand lucruri sofisticate", constata Bostina.
Printre contractele firmei se numara asistarea AVAS in procesul de privatizare a Antibiotice Iasi sau a Ministerului Transporturilor pentru vanzarea CFR Marfa, in timp ce la listarea Transgaz, Bostina & Asociatii a fost consultant juridic privind drepturile de alocare.
Piata locala de avocatura este estimata pentru acest an la circa 200 de milioane de euro, printre cei mai mari jucatori numarandu-se firme locale precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Bostina, Musat, Popovici Nitu sau Voicu Filipescu, precum si jucatori internationali precum Clifford Chance sau Linklaters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO