Companii

Doru Lionachescu: Tot sectorul privat isi pune centuri de siguranta, dar statul e belfer in continuare

Doru Lionachescu: Tot sectorul privat isi pune centuri de siguranta, dar statul e belfer in continuare

Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners: Nu pot sa fiu optimist. Sper sa fie doar la fel de prost ca in prima parte. Pe mine ma ingrijoreaza ca nu se intampla nimic dincolo de declaratii de buna intentie

02.07.2009, 00:00 50

"Perceptia este ca America a iesit din criza si incet - incet se indreapta inspre crestere economica. Pe pietele emergente exista o diferentiere clara, in sensul ca investitorii pariaza masiv pe Asia, mai exact pe India si China. Aici vad viitorul. Iar la nivelul pietelor emergente nu vor sa auda de Europa de Est. Fac o usoara diferentiere pentru Polonia si Cehia, dar cand vine vorba de Romania si Bulgaria le considera condamnate. Exact acelasi sentiment din 1999-2001. Ne-am intors la cum ne vedeau atunci", a spus Lionachescu pentru ZF.

Firma de consultanta are in acest moment in derulare sase mandate de vanzare si numai unul pentru cumparare, insa cereri mai multe sunt pentru finantari propriu-zise sau restructurari financiare.
 
O piata fara cumparatori
"Toata lumea vrea sa vanda, dar nu exista cumparatori. Daca sunt rezonabili se poate obtine un pret. Problema este cat dureaza. Exista posibilitatea sa te trezesti cu un cumparator care in ultimul moment cere schimbarea conditiilor sau jumatate din pret", explica bancherul de investitii.
Au existat si trei - patru cazuri din octombrie anul trecut in care el si-a sfatuit clientii sa nu mearga mai departe deoarece conditiile erau nefavorabile.
In ceea ce priveste finantarile, companiile cauta mai mult din strainatate sume mari de bani si merg la bancile locale pentru sumele mai mici. De asemenea, in ultima perioada s-au marit cererile pentru restructurari financiare, care vin pe de o parte de la institutiile financiare, fie de la clienti. Partea de finantare a mentinut businessul Capital Partners la nivelul de anul trecut, in primele cinci luni ale anului. "2009 nu este un an prost pentru noi, dar asta nu ma impiedica sa vad ca in jur este dezastru", afirma Lionachescu.
Capital Partners a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro si un profit net de 1,8 mil. euro. Firma nu a facut publice rezultatele din 2008.
 
Companiile nu mai vor credite
Desi au existat companii precum Romstrade care au reusit sa atraga finantari de la inceputul anului, piata creditarii ramane blocata.
"Companiile respira foarte greu in momentul acesta. Multe dintre ele sunt gatuite de nivelul actual al dobanzilor, care este coplesitor. Si aici vina principala este a bancii centrale. Ne indreptam usor-usor spre ciclul urmator", este de parere Lionachescu. Capital Partners a intermediat finantarea de 140 mil. euro obtinuta de Romstrade, companie controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul Blue Air, de la filiala londoneza a bancii elvetiene Credit Suisse.
Urmeaza in opinia bancherului de investitii etapa in care clientii nu vor mai dori sa ia credite pentru ca sunt speriati, si exista semnale in acest sens de cateva saptamani. Abia dupa ce Romania va parcurge toate aceste etape vom iesi din criza.
"Am inceput sa avem situatii, proiecte bune, oameni cu bani care vin si spun ca nu au curaj (sa ia credite - n.red.), in conditiile in care nu se intampla nimic de la Guvern, iar BNR nu intervine pe partea de dobanzi", a mai spus el.
 
Cota unica, nesustenabila
Renuntarea la cota unica vazuta de PSD ca solutie pentru cresterea veniturilor la buget este in opinia lui Lionachescu inevitabila. "La ce carnagiu este in finantele publice la ora actuala nu este sustenabila. Aici trebuie sa alegi intre doua rele. Nu ai o varianta buna si o varianta proasta. Eu am sustinut cota unica pentru simplitatea procesului, insa in conditiile in care nu merge economia se dovedeste ca nu te ajuta si creeaza probleme sociale", afirma el.
Cea mai mare greseala care se poate face in aceasta perioada ar fi sa se intervina numai la nivelul veniturilor si sa nu se ajusteze cheltuielile, principala problema a Romaniei in acest moment. Iar orice modificare a impozitelor nu va avea efecte fara reducerea cheltuielilor. "Degeaba faci impozitarea progresiva daca raportul dintre angajatii de la stat si cei din privat este de trei la unu. Este o dementa completa ce se intampla in Romania", afirma el.
 
Nu e loc pentru optimism
Intr-un scenariu pesimist construit de Lionachescu, tensiunile se acumuleaza in economie, iar spre sfarsitul anului e posibil sa apara o explozie fie pe curs, fie la nivelul dobanzilor.
"E o zona cu turbulente. Ce ne costa sa luam masuri de siguranta? Tot sectorul privat isi pune centuri de siguranta, dar statul e belfer in continuare. Nu da pe nimeni afara, nu face niciun fel de reducere in sistemul bugetar. Discutii, discutii la nesfarsit", spune bancherul de investitii.
Programul Prima casa propus de autoritati pentru revitalizarea pietei constructiilor nu va avea suficienta putere pentru a-si atinge obiectivul.
"Cererea va ramane in continuare scazuta pentru ca populatia este saraca si nu isi poate permite. Mi-e teama ca din aceasta disputa intre sistemul bancar, facut din oameni inteligenti, si stat se vor gasi portite ca pe clientul final sa-l coste mult mai mult decat in prezent", este de parere Lionachescu.
"Nu pot sa fiu optimist. Sper sa fie doar la fel de prost ca in prima parte. Pe mine ma ingrijoreaza ca nu se intampla nimic dincolo de declaratii de buna intentie."
 
Ce spune despre
 
Cota unica si cresterea economica: Mi-e teama sa nu fi fost orbiti de faptul ca aceasta masura s-a suprapus pe un ciclu de crestere economica foarte accentuata. Este posibil ca orice masura fiscala sa fi avut acelasi rezultat.
Introducerea taxarii progresive: Cand economia merge bine si toata lumea are acces la credite, paturile sociale nu fac scandal, dar intr-o economie in care ai somaj, se discuta serios sa tai salarii din sectorul bugetar. Cota unica nu e echitabila din punct de vedere social. Nu cred ca va fi sustenabil modelul actual.
Programul Prima Casa: Intentia e buna, dar nu are anvergura sa puna in miscare ceva. Cred ca Guvernul ar trebui sa-si vada partea lui de gestionare a banului public si sa evite interventiile punctuale pentru ca noi suntem o tara care nu are resurse sa sustina economia.
Ajutoarele de stat: Daca ai un stat slab sau o administratie slaba, ajutoarele vor fi acordate pe baza de clientelism politic. E clar. Nu mai e vorba de un mecanism economic.
Sustinerea mediului privat: Ar trebui sa controlam partea de cheltuieli foarte bine si nu neaparat sa schimbam mediul de afaceri. Nu trebuie sa ne propunem sa fim inventatorii iesirii din recesiune. Economia este bolnava, este pe patul de moarte, noi trebuie sa avem grija sa nu-i dam injectia letala.
Lansarea unei noI b~nci private: Mi se pare un hobby destul de scump in vremurile acestea, o initiativa hazardata. Ne indreptam catre o lume in care institutiilor financiare li se vor cere baze de capital tot mai mari, ceea ce inevitabil va duce la consolidari sau la disparitii de jucatori mici. Romania este in pofida statisticilor o tara suprabancarizata.
 
Proiectele Capital Partners:
 
  • In 2009 a intermediat contractarea de catre compania de constructii Romstrade din Giurgiu a unui credit de 140 de milioane de euro de la filiala londoneza a bancii elvetiene Credit Suisse;
  • In 2008 afost implicata in achizitionarea de catre grupul de investitori romano-britanici Nauru Holdings a 73% din Romenergo, companie care desfasoara activitati in domeniul energetic;
  • In 2008 a mai fost implicata in preluarea de catre CB Richard Ellis a Eurisko pentru aproximativ 28 de milioane de euro.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO