Companii

Dracula are nevoie de 15 mil. dolari

04.03.2003, 00:00 13

Investitia minima pentru realizarea Dracula Park este de 15 milioane de dolari, in timp ce limita maxima inca nu poate fi preconizata, a declarat ieri Dan Matei Agathon, ministrul turismului.
"Studiul de fezabilitate va fi gata in luna martie. Acum suntem de-abia la inceputul lunii, probabil ca firma de consultanta PricewaterhouseCoopers il va prezenta dupa data de 20 martie", a adaugat ministrul. El a precizat ca, probabil, parcul va fi foarte asemanator cu proiectul initial lansat de Ministerul Turismului in 2001.
Parcul va fi amplasat pe un teren de circa 200 de hectare, langa Snagov, apartinand Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS).
Dan Matei Agathon a mentionat ca mai multe companii si-au exprimat intentia de a investi in parc, insa nu a precizat numele firmelor interesate. Teodor Biris, primarul comunei Snagov, a declarat ca o serie de companii din Austria, Spania si Japonia si-au exprimat interesul de a participa, sub diferite forme, la realizarea proiectului Dracula Park.
Astfel, potrivit lui Biris, grupul austriac Doppelmayr a propus autoritatilor locale un proiect privind montarea unei telecabine care sa transporte turistii pe distanta cuprinsa intre viitorul parc si lacul Snagov. Primarul a mai spus ca Dracula Park a intrat si in atentia unor firme din Spania si Japonia, care au solicitat informatii despre proiect in perspectiva unei eventuale implicari in dezvoltarea acestuia.
"Unele companii ar dori sa cumpere terenuri in zona, in vederea construirii unor hoteluri, restaurante sau centre de atractie turistica", a spus Teodor Biris.
Intre potentialii investitori nu se numara numai companii straine, ci si societati din Romania, care ar dori sa achizitioneze terenuri in apropierea viitorului parc.
Studiul de prefezabilitate intocmit de PricewaterhouseCoopers a desemnat Bucurestiul si zona limitrofa drept cea mai buna locatie pentru Dracula Park, celelalte doua locatii analizate fiind Sighisoara si Constanta. PwC considera ca Bucurestiul ar atrage peste un milion de vizitatori, din care 19% straini, si venituri anuale de 11,4 mil. euro.
Lansat initial in noiembrie 2001, Dracula Park urma sa fie amplasat la Sighisoara, insa proiectul a fost contestat imediat dupa lansare de organizatii ecologiste din Romania si strainatate. Pentru inceperea lucrarilor, a fost lansata o oferta de actiuni, care a atras peste 3 mil. $, inclusiv de la firme importante precum Coca Cola sau Brau Union.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO