Companii

Dracula se pregateste sa-si rascumpere actiunile

17.03.2003, 00:00 13

Actiunile Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara SA, firma infiintata pentru a construi Dracula Park, vor fi listate pe piata extrabursiera RASDAQ numai dupa ce se vor finaliza toate procedurile de autorizare a constructiei parcului la Snagov."Nu poti lista pe piata o societate care se afla in plin proces de schimbare a activitatii, chiar a actionariatului. Cotarea se va petrece dupa ce se vor definitiva contractele cu RAAPPS, dupa prezentarea studiului de fezabilitate, aprobarile de constructie si celelalte probleme de natura administrativa. Eu cred ca aceste operatiuni vor dura circa doua luni de zile", a declarat Ziarului Financiar Sorin Marica, presedintele Consiliului de Administratie al FDTS.
Dracula Park se va construi la Snagov, pe un teren de 200 de hectare care apartine Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS), dupa ce studiul de prefezabilitate intocmit de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) a stabilit ca Bucurestiul si zona limitrofa reprezinta cea mai buna locatie pentru Dracula Park, celelalte doua locatii analizate fiind Sighisoara si Constanta. PwC estimeaza ca Bucurestiul ar atrage peste un milion de vizitatori, din care 19% straini, si venituri anuale de 11,4 mil. euro.
Ca urmare, o alta decizie care ar putea fi adoptata in acest interval este mutarea sediului societatii de la Sighisoara la Bucuresti, a mai spus Marica.
El a precizat ca actionarii care vor fi nemultumiti de aceasta decizie si vor dori sa se retraga vor avea posibilitatea sa-si primeasca contravaloarea participatiilor detinute la societatea care va administra parcul tematic la un pret rezultat din evaluarea societatii pe baza bilantului contabil.
"In plus, Consiliul de Administratie a fost imputernicit sa intocmeasca un program de rascumparare a actiunilor societatii, care va fi realizat tot in urma unei evaluari pe baza bilantului contabil", a explicat Marica.
Pe de alta parte, actionarii care s-au inscris cu un aport in natura, in speta Consiliul Local Sighisoara, care a pus la dispozitie un teren pe care initial urma sa se construiasca Dracula Park, vor primi, in cazul retragerii, contravaloarea actiunilor prin restituirea activelor aduse ca aport in natura la capitalul social.
"Sunt 99,99% sanse ca, in baza hotararii adoptate inca din ianuarie, Consiliul Local sa-si retraga terenul, dar urmeaza sa fie indeplinite o serie de proceduri legale inainte de finalizarea acestei actiuni", a adaugat Marica.
Potrivit presedintelui Consiliului de Administratie, Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara a inregistrat anul trecut venituri totale de peste 12,2 miliarde lei, din dobanzi bancare si din titluri de stat, si un profit net de 3,8 miliarde lei.
FDTS a fost infiintata in iulie 2001, iar Consiliul Local Sighisoara este in prezent actionar majoritar la FDTS, al carui capital social se cifreaza la 726 miliarde lei.
Lansat initial in noiembrie 2001, Dracula Park urma sa fie amplasat la Sighisoara, insa proiectul a fost contestat imediat dupa lansare de organizatii ecologiste din Romania si strainatate. Pentru inceperea lucrarilor, a fost lansata o oferta de actiuni, care a atras peste 3 mil. $, inclusiv de la firme importante precum Coca Cola sau Brau Union.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO