Companii

Dragos Damian lasa Terapia pe primul loc in topul producatorilor farma, dupa ce a devansat Zentiva

Dragos Damian lasa Terapia pe primul loc in topul producatorilor farma, dupa ce a devansat Zentiva

Plecarea lui Damian de la Terapia vine dupa ce anul trecut un val de schimbari in top management a marcat industria farmaceutica locala

21.02.2008, 18:03 50

Potrivit informatiilor existente in piata, fostul executiv al Terapia Ranbaxy ar putea prelua incepand cu luna aprilie fotoliul de country general manager al Zentiva Romania. Dragos Damian lasa in urma o companie lider de piata, statut pe care si l-a castigat in 2006, cand a devansat chiar rivalul Zentiva.
"Nu comentez aceste speculatii. In prezent ma concentrez pe transferul atributiilor pe care le-am avut. Pana la 1 aprilie voi ramane in cadrul companiei", a spus Dragos Damian. O pozitie aproape similara a avut-o si actualul sef interimar al Zentiva Romania. Jozef Belcik, country general manager al Zentiva, a precizat ca "Zentiva Romania are un country general manager activ in persoana mea. Nu dorim sa comentam alte speculatii".
Dragos Damian, 41 de ani, a renuntat la pozitia de CEO in cadrul Terapia Ranbaxy, dupa un mandat de aproape un an si jumatate in care a avut ca principal obiectiv pregatirea companiei pentru a deveni un hub al operatiunilor Ranbaxy in Europa. Conducerea executiva a producatorului va fi preluata de catre Mahendra Bharadwaj, in prezent Nick Haggar cumuland functiile de director regional pentru Europa si CEO interimar pentru Romania.
Damian a devenit director executiv al producatorului clujean in oc-tombrie 2006 dupa ce timp de cateva luni Peter Burema a avut un mandat interimar. 2006 a marcat de altfel anul schimbarilor la Terapia, in urma preluarii de catre grupul indian Ranbaxy a pachetului majoritar de actiuni. Cu un nou actionariat, britanicul Stephen Stead, adus la Terapia de catre fondul de investitii Advent, cel care a vandut in 2006 compania clujeana, a renuntat la randul sau la pozitia de CEO. Stead a preluat operatiunile celui mai mare producator polonez de medicamente Polpharm, iar interimatul pana la numirea lui Damian a fost asigurat de Peter Burema, un membru al conducerii Ranbaxy pentru Europa, CSI, Africa si America Latina, la acea vreme.
Anterior preluarii conducerii Terapia Ranbaxy, Damian a fost timp de doi ani director comercial. Este absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca si lucreaza in industria farmaceutica din 1993. Damian a facut parte din echipa pe care fondul de investitii Advent International a adus-o la Terapia in 2004. Inainte, el a fost country manager pentru Romania al grupului italian Menarini-Berlin Chemie.
In momentul preluarii fraielor Terapia, Damian a anuntat ca una dintre prioritatile sale este cresterea echipei comerciale. La anului trecut, echipa comerciala era dubla fata de cea din 2006, care la randul sau era dubla fata de cea din 2005. In 2007, an dificil pentru industria farmaceutica, vanzarile Terapia au crescut cu 21%, atingand pragul de 120 mil. dolari in conditiile in care cresterea pietei a fost de numai 15%. Managementul companiei a avut de asemenea in vedere lansarile de noi medicamente, primind in acest sens peste 20 de autorizatii de comercializare a unor produse noi. La nivelul anului trecut, cota Terapiei Ranbaxy a fost de 5,2%, cea mai mare din segmentul de produse generice.
Pe o piata care se estimeaza ca va depasi 2 mld. euro in acest an, noul CEO al Terapia va avea de infruntat concurenta tot mai accentuata dintre jucatorii de generice. Lupta pentru cote se complica cu atat mai mult cu cat fondul de investiti Advent care a preluat LaborMed Pharma va dori sa-si adjudece o felie cat mai mare din piata. Advent pregateste deja echipa de conducere. Experienta Advent pe piata farmaceutica a fost capatata la Terapia si a fost decisiva pentru castigarea luptei cu alti 13 investitori interesati de LaborMed. Pretul platit a fost de 123 mil. euro. Exit-ul din Terapia al fondului de investitii din 2006, i-a adus in conturi 324 mil. dolari, de peste zece ori suma investita. O scurta trecere in revista arata ca la nivel de producator/importator cinci companii si-au schimbat seful in 2007: GlaxoSmithKline (GSK), Merck, Zentiva, Eli Lilly si Novo Nordisk. Oamenii care au plecat anul trecut erau considerati veterani ai industriei. Pentru acest an, singura certitudine este schimbarea sefului LaborMed.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO