Companii

Draxlmaier a trimis 300 de romani in Mexic sa faca o fabrica

Draxlmaier a trimis 300 de romani in Mexic sa faca o fabrica
19.06.2006, 22:10 699

"Este important sa avem forta de munca la pret redus, cu toate acestea motivatia angajatilor ne preocupa mai mult decat costurile scazute", a declarat Ferdinand Zilcher, director administrativ pentru Romania in cadrul Draxlmaier.
Angajatii romani sunt in prezent implicati in tot mai multe proiecte internationale. Aproximativ 300 de romani au fost trimisi de grupul german in Mexic, pentru a contribui la infiintarea unei noi unitati de productie.
"Dupa trei ani petrecuti in Mexic, ei se vor intoarce in Romania sau se vor putea duce in alte tari in care Draxlmaier are unitati de productie, pentru schimb de experienta", a explicat Zilcher.
Grupul a ales sa produca in Romania in special datorita calitatii si pretului fortei de munca, precum si distantei reduse fata de sediul central din Germania.
"Avantajele aduse de integrarea Romaniei in UE nu sunt numeroase, datorita caracterului afacerilor noastre. Un avantaj ar fi simplificarea proceselor administrative in vama", a mentionat Zilcher.
Grupul german a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 116 mil. euro (421, 2 mil. lei), in crestere cu peste 10% fata de anul precedent.
"Ritmul de crestere al cifrei de afaceri din Romania realizat anul trecut a fost mai mic fata de cel inregistrat in perioada anterioara. Cresterea determinata de productia de cablaje a fost partial compensata de o scadere a cifrei de afaceri pe segmentul tapiteriilor auto", a spus Zilcher.
In acest an, investitiile Draxlmaier vizeaza extinderea fabricii pe care o detine la Codlea (judetul Brasov), dupa ce anul trecut a fost construita o noua cladire pentru activitatile administrative si de cercetare in locatia din Pitesti, iar fabrica din Hunedoara a fost extinsa.
Investitiile Draxlmaier in cele 5 unitati de productie detinute in Romania au ajuns in prezent la 180 mil. euro, iar numarul angajatilor romani depaseste 17.200, reprezentand mai mult de jumatate din numarul angajatilor grupului la nivel mondial, potrivit declaratiilor lui Ferdinand Zilcher.
Draxlmaier Group produce sisteme de bord moderne, componente de interior si sisteme functionale integrate pentru clienti precum BMW, Mercedes -Benz, Volkswagen, Audi, Porsche, Jaguar, Lexus, General Motors sau Toyota.
Intreaga productie realizata de grupul german in Romania este trimisa in strainatate, pentru asamblare in cadrul fabricilor detinute de diferiti producatori auto.
In Romania, grupul Draxlmaier activeaza din anul 1993, cand a inaugurat fabrica de cablaje pentru sisteme de bord din Pitesti.
Aceasta a fost urmata de alte patru unitati de productie, la Codlea (1994), Satu Mare (1998), Timisoara (2000) si Hunedoara (2003).
Grupul este prezent in Romania prin societatile DLR Lisa Draxlmaier Autopart Romania, DRM Draxlmaier Romania Sisteme Electrice, DTR Draxlmaier Sisteme Tehnice Romania si Rolem.
Industria componentelor auto a fost anul trecut preferata investitorilor straini, valoarea proiectelor de investitii anuntate in 2005 fiind situata la aproximativ un miliard de euro. Marile grupuri de profil au ales sa-si delocalizeze activitatile de productie in Romania datorita costurilor mici cu forta de munca sau cu chiriile pentru spatiile industriale, precum si calificarii superioare a muncitorilor romani.
Printre cei mai importanti producatori germani prezenti in Romania se numara Continental Automotive Products, Kromberg & Schubert, Leoni Wiring Systems sau ThyssenKrupp AG.
Industria auto din Romania ar putea ajunge la o cifra de afaceri intre 9 si 12 miliarde de euro la orizontul anului 2010, fata de 3,8 miliarde de euro anul trecut. Producatorii de masini si componente si cei din industriile conexe vor ajunge pana in anul 2010 la investitii de peste 8 mld. euro.
Astfel, investitiile atrase in ultimii ani de industria auto se vor mentine si chiar accentua pe termen mediu delocalizarile productiei din tarile vest europene urmand sa determine o crestere sustinuta a cifrei de afaceri, potrivit Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
Analistii estimeaza la aproximativ 5,8 miliarde de euro investitiile totale atrase pina acum de industria auto si domeniile conexe. Numai investitiile cumulate derulate pana acum de Renault si Daewoo la fabricile de la Pitesti si, respectiv, Craiova, se apropie, potrivit propriilor estimari de 1,5 mild. euro. Valoarea de 5,8 mld. euro include nu doar investitiile straine directe, ci si pe cele derulate de cele cateva sute de producatori romani de componente.
Cifra de afaceri a grupului Draxlmaier la nivel mondial a depasit anul trecut 1,4 miliarde de euro, in urma unei cresteri de aproximativ 10% fata de anul precedent. Draxlmaier Group isi desfasoara activitatea in 42 de filiale din 17 tari.

Draxlmaier, extindere in pasi mici
1993: incepe productia de sisteme de bord la Pitesti
1994: se extinde prin productie de componente interioare si elemente decorative la Codlea (jud. Brasov)
1998: incepe productia de sisteme de bord la Satu Mare
2000: sunt produse sisteme de bord si tehnica de verificare la Timisoara
2003: incepe la Hunedoara productia de sisteme de bord, piese din cauciuc

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO