Companii

DTZ: Intercontinentalul valoreaza 70 mil. euro

DTZ: Intercontinentalul valoreaza 70 mil. euro

Reper al Pietei Universitatii din Bucuresti, hotelul Intercontinental, controlat de familia Paunescu, a ramas cu un aer din anii '80, desi este intr-o continua renovare

02.05.2008, 18:30 124

Intercontinental, cel mai cunoscut si mai bine pozitionat hotel de cinci stele din Bucuresti, a fost evaluat de catre compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox la 70,7 milioane de euro, din care 30 de milioane de euro reprezinta valoarea terenului pe care este amplasat hotelul, potrivit raportului anual al Companiei Hoteliere Intercontinental Romania (RCHI).
Valoarea stabilita de DTZ Echinox este aproape dubla fata de capitalizarea bursiera de 36,7 milioane de euro a RCHI, care detine hotelul. Actiunile companiei au inchis sedinta de tranzactionare de miercuri la un pret de 0,16 lei, in scadere cu 4,14% comparativ cu ziua precedenta.
Pretul pe metru patrat al terenului (care are in total circa 6.000 de metri patrati, potrivit lui Viorel Paunescu) pe care este situat Intercontinental este in aceste conditii in jur de 5.000 de euro. Astfel, zona Universitate, punctul zero al Bucurestiului, este poate cea mai scumpa din Bucuresti, insa pana acum nu s-au facut tranzactii relevante care sa indice nivelul exact al pietei.
Evaluarea Intercontinental la 70 de milioane de euro duce valoarea unei camere la 250.000 de euro, sub alte evaluari de pe piata precum cea a Marriott de 370.000 de euro pe camera (Marriott a fost evaluat la 150 de milioane de euro la inceputului lui 2006). Totodata, Copos si-a evaluat hotelul Hilton, care are 272 de camere, la peste 100 de milioane de euro.
La inceputul anului trecut, cand in piata erau discutii despre o posibila vanzare a pachetului detinut de familia Paunescu la Intercontinental, Viorel Paunescu a spus ca pretul de 135 mil. euro avansat este prea mic. Viorel Paunescu nu a comentat ieri evaluarea facuta.
Spre deosebire de celelalte hoteluri de cinci stele de pe piata, printre care Marriott, Crowne Plaza sau Howard Johnson, care opereaza cu marje de profit de 50%, hotelul Intercontinental a incheiat ultimii cinci ani pe pierderi din cauza administrarii ineficiente. Venitul anual pe camera al Intercontinental, de circa 53.000 de euro, este cu circa 50% mai scazut decat al Hilton-ului si la jumatate fata de cel al Marriott-ului.
Intercontinental a fost o perioada mare de timp in renovare, proces care nu a fost finalizat nici pana astazi. In prezent Intercontinental are o capacitate de de 283 de camere, pana la sfarsitul lui 2009 urmand sa ajunga la 380 de camere, in urma unei investitii de circa 20 de milioane de euro. Anul trecut a venit la conducerea Intercontinental un manager strain, Jonathan Soper, iar contractul de franciza a fost schimbat pe unul de management. Diferenta principala este ca in cazul contractului de management proprietarii nu se implica direct in conducere, iar hotelul trebuie aliniat la celelalte unitati InterContinental ale lantului.
Venirea lui Soper a determinat o diminuare cu 18% a pierderilor si o crestere de peste 10% a afacerilor in 2007. Cu toate acestea, nivelul pierderilor a ramas ridicat, de sase milioane de euro, aferente unor afaceri de 15,2 mil. euro, potrivit raportului consiliului de administratie. In acelasi timp, gardul de ocupare al hotelului a fost de 60,3%, sub valoarea bugetata de 65% si sub gradul mediu de ocupare al altor hoteluri de cinci stele de pe piata, care depaseste 70%. Cresterea incasarilor a fost sustinuta de majorarea venitului per camera de la 78 de euro la 94 de euro.
Potrivit celor mai recente informatii disponibile, principalul actionar al companiei hoteliere este RHIC Holding, inregistrat in Luxemburg, cu 49,12% din actiuni. Alti actionari sunt societatea Lido, cu o participatie de 11,8%, Finmacht, cu 5,1%. Omul de afaceri Viorel Paunescu, compania Anvio International Consulting si Anvio International Company, care detineau 12,4% din actiuni, au renuntat la titluri in urma unor tranzactii derulate in iunie pe piata RASDAQ. Cu toate acestea, Viorel Paunescu a spus ca detine in continuare actiuni.
Anul trecut au fost realizate mai multe tranzactii pe piata hoteliera, insa majoritatea au inclus vanzarea unor unitati de patru stele. Printre cele mai importante se numara vanzarea hotelului Golden Tulip Sky Gate de la Otopeni, pentru circa 20 de milioane de euro, precum si a Golden Tulip din Calea Victoriei pentru 12 milioane de euro.


Schimbari pe piata hoteliera

Capacitatea pe piata de patru si cinci stele va creste cu 50% in acest an

In acest an hotelul Marriott va fi declasat pe segmentul de cinci stele de Radisson SAS, cu 424 de camere

Pe piata de patru stele se va deschide la capacitate totala Rin Grand Hotel, de 1.500 de camere

Lanturilele hoteliere Continental, Ramada, Golden Tulip sau Best Western se extind din ce in ce mai agresiv in provincie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO