Companii

Dugăeşescu vinde 60% din Dumagas către un fond de investiţii

18.07.2010, 23:07 365

Fondul de private equity Bancroft a preluat peste 60% dinacţiunile transportatorului Dumagas în urma unei tranzacţii depeste 20 mil. euro, potrivit jucătorilor din piaţatransporturilor.
Dumagas deţine în prezent 450 de camioane, în valoare totală deaproape 30 mil. euro, dacă se ia în calcul o medie de 60-70 de miide euro pentru fiecare ansamblu de transport. La valoarea acestorase adaugă şi depozitul de frig construit în zona Craiovei, în cares-au investit peste 8 mil. euro, plus autobaza din Craiova.
Portofoliul de clienţi al Dumagas este alcătuit din companii precumButangas, Dorna Lactate, Tnuva, Ikea, dar şi Ford România, fiindprima companie de transport cu care a semnat constructorul americandupă ce a preluat uzina de la Craiova. Astfel, potrivit jucătorilordin piaţa de transporturi, tranzacţia a 60% din acţiunile companieis-ar situa la un nivel de peste 20 mil. euro. Cel mai probabilnoile fonduri vor fi utilizate în dezvoltarea unor noi depozite defrig în Transilvania, pentru clienţi precum Tnuva.
Până la închiderea ediţiei, Mihai Dugăeşescu nu a putut ficontactat. Pe site-ul oficial, fondul de investiţii Bancroft 3 îşianunţă intenţia de a investi pe pieţe mature sau strategice între10 şi 30 mil. euro.
Dumagas Transport din Craiova este unul dintre cei mai maritransportatori rutieri de marfă, cu afaceri de aproape 30 demilioane de euro în 2009, în scădere cu aproximativ 25% faţă deanul precedent.
Afacerea fondată de către antreprenorul Mihai Dugăeşescu a devenitprimul transportator pentru fabrica Ford de la Craiova, după ce asemnat în toamna anului trecut un contract pentru transportul depiese şi componente. Potrivit celor mai recente informaţiidisponibile, compania dispunea de o flotă de aproximativ 700 decamioane, 450 dintre acestea fiind flota proprie, în timp ce restulreprezintă camioanele subcontractorilor selectaţi în sistemulDumagas.
Familia Dugăeşescu controlează şi alte afaceri în domenii precumîmbutelierea şi distribuţia de GPL (Dumagas GPL), brokeraj înasigurări (Asirex) şi construcţii şi întreţinere de drumuri (TIDOltenia).
Bancroft este un fond de private equity care nu se află la primaachiziţie în România, unde a mai deţinut o participaţie în companiaMobifon SA, actualul Vodafone, potrivit site-ului de prezentare alcompaniei. Consultanţii companiei în cadrul acestei investiţii aufost firmele de avocatură Kinstellar şi CMS Cameron McKenna, precumşi firma de audit Ernst & Young. Vânzătorii au fost asistaţi decătre compania The Counsel şi avocaţii de la Wolf Theiss.
Piaţa transporturilor rutiere de mărfuri va ajunge la o valoare decirca 2 mld. euro în acest an, în uşoară creştere, după o scăderede circa 35% a pieţei în 2009.
Printre cei mai mari jucători se numără afacerile dezvoltate decătre antreprenori români, printre care Edy Spedition (Alin Popa),Dunca Expediţii (Romeo Dan Duncă), Lazăr International Company (IonLazăr) şi Dumagas (Mihai Dugăeşescu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO