Companii

Dupa vanzari de 91 mil. euro, Agricover merge pe plus si in primul trimestru

Dupa vanzari de 91 mil. euro, Agricover merge pe plus si in primul trimestru
12.04.2009, 15:24 45

Compania Agricover, care desfasoara activitati de productie a semintelor si servicii de distributie agricola, a incheiat 2008 cu o cifra de afaceri de 91 mil. euro (peste 335 mil. lei) si a continuat dezvoltarea, ajungand la 20,4 mil. euro (85,3 mil. lei) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu peste 10% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"In primul trimestru, veniturile grupului au depasit cu 5% planul initial pe 2009, pe fondul cresterii volumului de seminte, pesticide si ingrasaminte, respectiv de cereale comercializate", a declarat Robert Arsene, directorul general al Agricover, care a avut in 2008 un profit operational de 4,1 mil. euro (15,2 mil lei).
Planul de afaceri al companiei a prevazut pentru primul trimestru al acestui an o scadere de aproape trei ori a profitului operational comparativ cu cel obtinut in perioada similara a lui 2008, inregistrand un milion de euro (calculat la cursul BNR actual), de la 2,6 mil. euro.
"Volumul de achizitii si tranzactii in divizia de cereale a fost de peste 320.000 de tone in 2008. Anul acesta vedem o crestere a volumului, dar o scadere a valorii si a marjelor de profit. Cerere este, oferta este, dar tarile care au nevoie de produse agricole nu mai au bani sa plateasca pentru ele. Anul trecut am avut record la productia agricola, care a refacut deficitul din anii anteriori, dar acum, pe fondul unui blocaj financiar al circuitului capitalurilor, marii consumatori ca Asia si-au redus importurile, s-au orientat spre productia proprie", explica Robert Arsene motivul pentru care agricultorii incep sa se reorienteze spre alte cereale, in defavoarea graului.
Chiar daca mizeaza pe cresteri pe majoritatea diviziilor sale, Arsene anunta un ritm mai mic de crestere din cauza crizei financiare. "Divizia de distributie de imputuri a crescut anul trecut cu 67%. In 2009 vedem o crestere de doar 30%", spune Arsene care nu da rezultatele separate pe fiecare divizie.
Infiintata in 2000 prin fuziunea dintre Comcereal SA Buzau si Ulvex SA Buzau, Agricover si-a extins afacerile in domeniul agribusinessului, fiind in prezent structurata in sase divizii si companii - distributie, cereale, seminte, silozuri, logistica si credit IFN. Divizia de servicii financiare fiind capitalizata cu 10,4 mil. euro pentru credite catre fermieri.
 Grupul Agricover este detinut de investitori iranieni, care mai controleaza in Romania si compania Prodal '94, producatorul marcilor de bauturi alcoolice Stalinskaya si Wembley.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO