Companii

E.ON a mai ramas cu jumatate din angajatii de la privatizare

10.03.2010, 23:11 226

Germanii de la grupul de utilitati E.ON mai aveau la sfarsitulanului trecut 6.772 de angajati in companiile din Romania care suntactive pe piata distributiei si furnizarii de energie electrica side gaze naturale.

Numarul este la jumatate comparativ cu cel din 2005, candgermanii au intrat pe piata locala dupa ce au castigat procesul deprivatizare a fostelor Electrica Moldova si Distrigaz Nord. Lamomentul privatizarii, Electrica Moldova avea circa 2.700 deangajati in timp ce in Distrigaz Nord lucrau aproximativ 9.400 deoameni.

"Acest numar reprezinta angajatii care fac parte din companiileoprationale, adica din cele de furnizare si distributie a gazelornaturale si a energiei electrice. E.ON mai are pe plan local siangajati care fac parte din structura care coordoneaza acestecompanii cum este cazul E.ON Romania. Astfel, la sfarsitul anuluitrecut, cu acesti salariati numarul total era de 7.400 de oameni",explica reprezentantii E.ON Romania.

Majoritatea companiilor care au iesit din portofoliul statuluica urmare a proceselor de privatizare au trecut prin proiectemajore de reorganizare care au dus la concedierea a mii deangajati. Investitorii privati si-au justificat aceste masuri prinfaptul ca oricum vechile companii de stat erau supraincarcate depersonal si ca erau necesare redimensionari de colectiv pentru acreste productivitatea. Anul trecut a intervenit insa un factorsuplimentar, criza, care a accelerat procesele de reducere apersonalului.

Potrivit raportului pe 2009 al E.ON, activitatile pe segmentulgazelor naturale de pe plan local au avut un impact pozitiv asupradiviziei E.ON activa in regiunea Europei Centrale si de Est,vanzarile acesteia crescand anul trecut cu 6%, la 5,3 mld.euro.

E.ON, prin toate companiile prin care este prezent in Romania, aavut in 2008 afaceri de circa 1,5 miliarde de euro, potrivitdatelor de la Ministerul Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO