Companii

E.ON Gaz: Avem contract cu Romgaz. Urmeaza semnarea cu Petrom

08.11.2006, 18:44 21

E.ON Gaz Romania, compania de distributie a gazelor naturale intrata in portofoliul grupului german de utilitati E.ON, este pe cale de a semna un contract cu Petrom, cea mai mare companie romaneasca, la noile preturi la gaze anuntate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
"Avem un contract de achizitii gaze naturale cu Romgaz care este valabil pana in martie 2007", au declarat oficialii E.ON Gaz Romania. "Dupa anuntul de crestere a pretului la gazul din productie interna, negocierile cu Petrom pentru livrarile de gaze sunt pe cale de a se materializa printr-un contract", au adaugat sursele citate.
Cealalta companie de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud, a anuntat recent ca pana la 11 noiembrie, data la care vor intra in vigoare noile preturi la gazele naturale, ar putea semna contractul cu Petrom.
Tarifele la gaze naturale vor creste cu pana la 8,5% la 11 noiembrie. Explicatiile care au stat la baza acestei cresteri au fost multiple.
Scumpirea gazelor a fost mai intai explicata ca o masura menita sa ridice un pic inflatia care risca sa coboare sub tinta stabilita de BNR pana la sfarsitul anului, urmand ca anul viitor nivelul acesteia sa creasca din nou. O alta explicatie, de data aceasta venita din partea autoritatilor din domeniu, este ca scumpirea gazelor este cauzata de majorarea preturilor pentru productia interna.
In centrul acestui scandal a fost pus Petromul care a solicitat un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN. Efectul a fost in lant, pentru ca si celalalt producator de gaze naturale, Romgaz, isi va majora preturile de vanzare ale gazelor produse.
Ministrul economiei, Codrut Seres, a impartit vina pentru crearea acestei situatiei atat ANRGN-ului, cat si Petromului si companiilor de distributie a gazelor naturale. Potrivit acestuia, Petrom a cerut un pret mai mare decat cel stabilit de ANRGN. Reactia ambelor distributii a fost de a nu semna contracte la pretul solicitat de Petrom. Pasul urmator a fost cererea trimisa catre ANRGN de Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania prin care era solicitata recunoasterea acestei cresteri in pretul final al gazelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO