Companii

E.ON vrea energie pe gaze si regenerabila

E.ON vrea energie pe gaze si regenerabila

Ingo Luge, directorul general executiv al E.ON Kraftwerke, business unit care se ocupa de partea de generare a E.ON

30.11.2008, 17:51 25

Grupul de utilitati german E.ON prezent pe piata locala a distributiei si furnizarii de energie electrica si gaze spune ca este interesat de dezvoltarea unor unitati de productie de energie electrica pe gaze naturale, precum si de investitii in segmentul energiilor regenerabile.

Anul acesta, E.ON a semnat un memorandum de intelegere cu grupul italian Enel si cu compania de stat Termoelectrica in vederea realizarii unei investitii de un miliard de euro intr-o unitate noua pe platforma termocentralei de la Braila cu o capacitate de 800 MW.
"Ne intereseaza unitati de generare pe gaze, investitii in regenerabile, dar si in energie hidro de mare capacitate. Oricum, un proiect de talie mare, asa cum este cel de la Braila, va fi dezvoltat dupa finalizarea lucrarilor de acolo, dar intre timp ne-am putea implica in dezvoltarea altor unitati de dimensiuni mai mici", spune Ingo Luge, directorul general executiv al E.ON Kraftwerke, business unit din cadrul E.ON care se ocupa de partea de generare a grupului.
Luge a declarat ca intentia E.ON nu este aceea de a obtine capacitati de productie doar pentru a-i deservi pe clientii companiei de furnizare a energie E.ON Moldova Furnizare, ci pentru a putea ocupa o pozitia cat mai buna pe o piata care spera reprezentantul E.ON ca va deveni "mai lichida". "Nu avem probleme in ceea ce priveste finantarea proiectelor, iar la nivel de grup ne pastram obiectivele anuntate chiar si in contextul crizei financiare globale. De obicei, pentru finantarea proiectelor mergem pe pietele de capital, iar pana acum am reusit sa atragem fondurile necesare", a explicat Luge. Potrivit acestuia, un efect al crizei este si usoara scadere a preturilor la energie la nivel european, tendinta care insa nu va rezista pe termen lung.
"Sunt sigur ca pretul energiei electrice va creste pe termen lung, chiar daca acum, din cauza situatiei de pe pietele internationale, ne confruntam cu o scadere de pret", a mai precizat reprezentantul E.ON Kraftwerke.
Un alt efect al crizei indicat de oficialii E.ON este anularea sau amanarea multor proiecte de investitii in grupuri noi de producere a energiei electrice din cauza costurilor de finantare. Acest lucru a dus insa la o relaxare in ceea ce priveste oferta de echipamente necesare pentru astfel de proiecte.
In ceea ce priveste proiectul de la Braila, pana la sfarsitul anului este asteptata finalizarea studiului de fezabilitate, urmand ca in prima jumatate a anului viitor sa fie infiintat joint-ventureul intre Enel si E.ON. Dupa primirea acordului de investitie din partea actionarilor, cele doua companii vor prelua efectiv controlul asupra unitatii de la Braila la inceputul anului 2010.
"Atunci vom avea dreptul sa vindem energia de la Braila si atunci ar putea incepe constructia propriu-zisa. In prima jumatate a anului viitor vom incepe licitatiile catre furnizori, perioada efectiva de constructie fiind in intervalul 2010-2014", a precizat Martin Fischer, project manager din partea E.ON in cadrul proiectului de la Braila.
Noua unitate va lucra exclusiv cu huila din import, cea de pe piata locala nefiind conforma cu parametrii tehnici ai viitoarei centrale. In prezent, centrala de la Braila functioneaza cu doua din cele 4 grupuri, avand o capacitate teoretica de circa 1.000 MW pe gaz. Pe platforma de la Braila lucreaza circa 350 de angajati, numar comparativ mai mare decat la alte unitati cu capacitati similare, a mai precizat Fisher. Acesta a mai precizat ca vor fi chemate multe firme locale pentru acest proiect datorita costurilor mai scazute.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO