Economia României, „made in“ Cipru. Şase din cele mai mari zece majorări de capital din 2017, cu bani din Cipru

13 feb 2018 Autor: Dana Ciriperu

♦ Acţionarii înregistraţi în Cipru au adus în 2017 peste 800 mil. euro la capitalul firmelor locale, jumătate din totalul capitalului injectat de investitorii străini.

Şase dintre cele mai mari zece infuzii de capital realizate de investitori străini în companiile din România au venit de la acţionari înregistraţi în Cipru, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Nicio companie vest-europeană nu apare în acest top, unde alături de Cipru mai apar acţionari înregistraţi în Luxemburg, Insulele Virgine Britanice şi Elveţia.

Cipru este al patrulea investitor străin în companiile locale, cu o cotă de 10,4% în capi­ta­lul social subscris de străini la finalul anului trecut, un nivel apropiat de cel al Germaniei, care ocupă locul al treilea cu o pondere de 10,7% din total la 31 decembrie 2017. Olanda rămâne cel mai mare investitor străin din România, cu un sold al capitalului de 9 miliarde de euro, urmat de Austria cu aproape 5 miliarde de euro.

În 2017, soldul capitalului străin din companii a crescut cu 1,6 mld. lei faţă de anul precedent, la 46,46 mld. euro, arată datele de la Registrul Comerţului, iar jumătate din acest sold aparţine firmelor cu acţionari înregistraţi în Cipru. Germania şi Austria şi-au majorat soldul cu 20-30 de milioane de euro, în timp ce Franţa are un declin de 50 mil. euro.

MEP Retail Investments, com­pania care a cumpărat ma­ga­zinele Profi la finalul anului trecut, într-o tranzacţie de 533 mil. euro, a realizat cea mai mare majorare de capital de pe piaţa locală anul trecut.

A doua majorare de capital, şi ea tot de peste 300 mil. euro, aparţine com­paniei Vantage Driller Roco, o firmă cu acţionari în Cipru, dar cu legături în America, al cărei nume a apărut în ultimii trei ani în prim-plan doar în clasamente privind majorările de capital sau pierderile record.

Pe site-ul Ministerului de Finanţe, Vantage Driller Roco figurează cu zero angajaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 600.000 de lei, cu un CAEN care indică „ac­ti­vi­tăţi de închiriere şi leasing cu alte ma­şini, echipa­men­te şi bunuri tangibile“.

Analiza ZF, care nu ia în cal­cul compa­niile de asigurări şi nici sistemul ban­car, arată că peste 1,1 miliarde de euro au intrat în capitalul firmelor care figurează în 2017 cu cele mai mari zece majorări de capital.

În România erau la finalul anului trecut 215.000 de firme cu capital majoritar străin (inclusiv firme cu acţionari români care îşi controlează businessul local prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru sau Luxemburg).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2018

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
Economia Romaniei
, Cipru
, majorari de capital
, actionari
, investitori straini
, majorare capital
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide