Companii

Eduard Bogdan Desliu, Premiumred: Ritmul de dezvoltare mentine echilibrul pietei imobiliare

Eduard Bogdan Desliu, Premiumred: Ritmul de dezvoltare mentine echilibrul pietei imobiliare

Eduard Bogdan Desliu, country manager al Premiumred: Piata Victoriei este o locatie foarte valabila prin strazile Buzesti, Dr. Felix sau Nicolae Titulescu. Este in apropierea dezvoltarii din nord si totusi in mijlocul orasului.

09.02.2007, 19:16 94

Faptul ca pe piata locala lucrurile nu merg intr-un ritm galopant este un lucru pozitiv, tinand cont ca in Germania dupa unificare s-a construit prea mult si lipsa chiriasilor a dus la caderea pietei, este de parere Eduard Bogdan Desliu, country manager, Premiumred, divizia de dezvoltare imobiliara a Volksbank.
Pe de alta parte, in Romania investitorii sunt cei care pun presiune pe piata, in incercarea de a cumpara proiecte la randamente superioare pietelor din vestul Europei, insa in momentul de fata numarul proiectelor disponibile spre vanzare este destul de redus.
"Presiunea pe piata este atat de mare deoarece exista o multime de investitori care sunt interesati sa cumpere, dar sunt putine produse disponibile. E bine totusi ca lucrurile nu merg chiar atat de repede, cum s-a intamplat in Germania, cand s-a construit prea mult si deodata nu au mai fost chiriasi si a cazut piata", spune Desliu, managerul Premiumred.
Desliu, arhitect de meserie, lucreaza in cadrul grupului din vara anului trecut, dupa ce timp de 40 de ani a trait in Germania.
Primele doua proiecte ale grupului sunt derulate in zona Pietei Victoria, si anume constructia a doua cladiri de birouri care implica o investitie cumulata de circa 35 de milioane de euro.
"Piata Victoriei este o locatie foarte valabila prin strazile Buzesti, Dr. Felix sau Nicolae Titulescu. Este in apropierea dezvoltarii din nord si totusi in mijlocul orasului, beneficiind de acces la metrou, mijloace de transport in comun si chiar de gara. Pe terenurile dintre Piata Victoriei si Gara de Nord poate fi construit un cartier foarte interesant de birouri combinat cu rezidential", spune reprezentantul Premiumred.
Din cadrul grupului Volksbank, alaturi de Premiumred, mai fac parte fondul de investitii Europolis, precum si compania Immoconsult, care are in portofoliu doua cladiri de birouri - Baneasa Business Center si Budisteanu Business Center.
"Immoconsult este de multi ani pe piata, anticipand aceasta dezvoltare. Grupul Volksbank a intrat pe piata imobiliara intr-un moment in care multe firme din domenii asemanatoare din Germania nu s-au incumetat", precizeaza Desliu, care considera ca primul semnal care a inspirat siguranta dezvoltatorilor straini a fost aderarea tarii noastre la Alianta Nord-Atlantica.
Calitatea slaba a unor proiecte este cauzata nu neaparat de catre constructor, ci chiar si de catre dezvoltator, in incercarea acestuia de a reduce cat mai mult costurile.
"Dezvoltatorii incearca sa scoata un pret cat mai bun in relatia cu subantreprenorul, dar si aceasta este o problema de echilibru. Daca ignori relatia cu subantreprenorul, problemele se muta din momentul semnarii contractului pe mai tarziu, cand trebuie remediate lucrurile care nu au fost facute bine. In concluzie, costurile ajung la acelasi nivel, poate chiar mai mari, considera Desliu.
In afara proiectului de birouri de pe Buzesti si a imobilului Premium Plaza, compania poarta negocieri pentru achizitionarea altor terenuri in Bucuresti, cu suprafete cuprinse intre 5 si 12 hectare, pe care ar putea dezvolta mai multe proiecte imobiliare.
In urmatorii cinci ani, Premiumred ar putea derula proiecte cu o valoare cumulata de circa 400 mil. euro, compania vizand totodata extinderea si in orasele din provincie.
"Politica firmei este sa facem intai ceva in Bucuresti. Mai apoi, ne gandim si la extinderea in provincie. Alaturi de Constanta, Brasovul este unul dintre orasele cheie datorita pozitiei geografice. Cu toate ca existau si planuri de constructie a unui aeroport, dupa finalizarea autostrazii nu ar fi nicio problema sa ajungi la Otopeni cu masina sau cu un tren de mare viteza", spune reprezentantul Premiumred.
Cererea de spatii de birouri este in continuare sub nivelul ofertei, lucru ce se poate observa si din rata de neocupare cuprinsa intre 2 si 5%, una dintre cele mai mici din Europa, motiv pentru care este putin probabil sa asistam in viitorul apropiat la esecuri pe acest segment.
"Bucurestiul mai poate absorbi in urmatorii patru-cinci ani un volum important de spatii de birouri. Probleme ar putea aparea cu imobilele care nu sunt bine plasate, nu au suficiente locuri de parcare sau sunt greu accesibile", a adaugat Desliu.


Proiecte Premiumred

Primul proiect al companiei va fi dezvoltat in apropiere de Piata Victoriei si va cuprinde o cladire de birouri, Premium Plaza, cu o suprafata construita de 11.000 mp, care implica o investitie de 20 mil. euro.

Cel de-al doilea proiect de pe piata locala va implica dezvoltarea altei cladiri de birouri, pe strada Buzesti, pentru care au fost obtinute autorizatiile de constructie, valoarea investitiei fiind de 15 mil. euro.

Premiumred s-a "desprins" din compania austriaca Immoconsult, care are in portofoliu cladirile de birouri Budisteanu Business Center si Baneasa Business Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO