Companii

Eficienţă la stat: Tarom şi-a adus un fost şef în conducere, care a lăsat compania în urmă cu 11 ani cu pierderi de peste 30 mil. euro

Eficienţă la stat: Tarom şi-a adus un fost şef în...

Autor: Adelina Mihai

09.05.2013, 16:46 1427

Tarom, operatorul aerian deţinut de stat prin Ministerul Transporturilor, l-a numit astăzi în funcţia de membru în consiliul de administraţie de Nicolae Demetriade, un executiv care a lucrat anterior timp de 21 de ani în cadrul companiei (în perioada 1981- 2002). El a fost şi director general al Tarom în  perioada 2001 - 2002, iar la finalul lui 2002 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 210 milioane de euro şi pierderi nete de 32,3 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

În comunicatul transmis de Tarom se precizează faptul că Adunarea Generală a Acţionarilor companiei Tarom a aprobat numirea lui Demetriade „în vederea întregirii echipei formate până la acel moment din şase membri”. Absolvent de ASE în 1970, Demetriade a mai fost directorul general al agenţiei de turism Happy Tour până la vânzarea acesteia către fondul de investiţii GED din Spania, iar din 2008 până în prezent este preşedintele agenţiei de turism World Travel, care reprezintă în România şi Moldova, în calitate de  agent de vânzări, companiile aeriene Emirates Airlines, SAS- Scandinavian Airlines şi Flydubai, dar şi grupul de firme de croazieră Royal Caribbean, Celebrity Cruises şi Azamara.

Tarom este prima companie de stat care şi-a ales management privat, proces menit să conducă la o eficientizare a activităţilor companiei. Din consiliul de administraţie al Tarom mai fac parte Dan Pascariu, preşedintele Con­siliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank,  fostul astronaut Dumitru Prunariu,  omul de afaceri Marius Ghenea (proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage), Valentin Macec (fostul consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi), Lucian Isar (fost bancher şi ministru delegat pentru mediul de afaceri) şi Ciprian Lăduncă (directorul financiar al firmei de asigurări Alico). CEO al Tarom este Christian Edouard Heinzmann, un executiv belgian care a condus anterior compania Luxair. operatorul aerian al Luxemburgului.

Un membru al CA Tarom câştigă o indemnizaţie de 2.000 de euro net pe lună, iar CEO-ul companiei primeşte 10.000 de euro net pe lună.

În 2011, Tarom a finalizat cu afaceri de 220 de milioane de euro şi pierderi de 60 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Pierderile totale în perioada 2008- 2011 se ridică la peste 180 de milioane de euro. Rezultatele pe 2012 nu au fost făcute publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO