Companii

Electrica a rămas cu 146 mil. € din privatizare. Unde sunt banii?

Autor: Roxana Petrescu

04.10.2010, 23:47 31

Electrica, unul dintre cei mai mari jucători din piaţadistribuţiei şi furnizării de energie electrică şi singurul aflatîn portofoliul statului, mai are doar 146 de milioane de euro din433 de milioane de euro, bani pe care i-a încasat din privatizareaElectrica Muntenia Sud.

Deşi banii trebuia iniţial să meargă în investiţii, aceştia au fostviraţi către bugetul de stat după ce au plecat din companie subformă de dividende.
"Din peste 400 de milioane de euro, bani încasaţi din privatizareaMuntenia Sud, au mai rămas 146 mil. euro, restul fiind viraţi înbugetul acţionarului majoritar sub formă de dividende. Acum urmeazăsă fie stabilită şi destinaţia banilor rămaşi, dar sperăm căaceştia vor rămâne în companie. Avem nevoie de ei pentruinvestiţii", spun surse din Electrica.
La începutul anului 2008, italienii de la Enel virau în conturileElectrica 394,8 mil. euro pentru 50% din acţiunile celei maivaloroase companii de distribuţie şi furnizare a energieielectrice, Elec­trica Muntenia Sud, restul de până la 820 demilioane de euro reprezentând ma­jorarea de capital.

Ulterior, italienii au mai plătit 38 mil. euro în contultran­zacţiei de preluare a Muntenia Sud ca urmare a unei ajustăripe care valoarea achiziţiei a înregistrat-o.
Astfel, în total în conturile Electrica au intrat 432,8 milioane deeuro, dar au mai rămas doar o treime. Banii au plecat din companieîn două tranşe, atât în 2009, cât şi în 2010 sub formă dedividende.
"Am transmis Ministerului Economiei (acţionarul majoritar laElectrica - n. red.) faptul că noi avem nevoie de aceşti banipentru a ne finanţa investiţiile pe care le avem în plan în parcurieoliene, în reorganizarea Electrica Serv, dar şi pentrureteh­nologizări. În total este vorba de un buget de 500 demilioane de euro pe termen mediu, iar banii rămaşi din privatizăriar putea acoperi o parte din acest necesar", mai spun surselecitate.
La începutul lui 2009, directorul general al Electrica, IoanFolescu, declara că niciun euro din privatizarea Muntenia Sud "nuva fi cheltuit aiurea", banii fiind puşi la păstrare în vedereautilizării acestora pentru proiecte de investiţii.

În ciuda acestor declaraţii, contextul economic din 2009 s-adeteriorat semnificativ pe fondul crizei şi nici în 2010 nu suntsemne de revenire, bugetul de stat având nevoie de lichidităţisemnificative.

În acest context, la jumătatea acestui an, Guvernul a anunţat că90% din câştigurile companiilor de stat şi ale regiilor autonome vafi virat la bugetul de stat în semn de solidaritate în faţa crizeieconomice, în contextul în care până la acel moment companiile încauză virau cel puţin 50% din profitul obţinut către bugetul destat.
"Pentru a face rost de banii de care avem nevoie pentru investiţii,cealaltă sursă de finanţare este vânzarea pachetelor minoritare deacţiuni pe care Electrica le mai deţine în filialele deţinute acumde E.ON (Germania) şi Enel. Valoarea acestor pachetele s-ar ridicala peste 300 de milioane de euro", au mai precizat surselecitate.
Electrica deţine câte 27% din E.ON Moldova Furnizare şi E.ONMoldova Distribuţie. De asemenea, compania are 24,87% din EnelDistribuţie Banat, 24,9% din Enel Distribuţie Dobrogea şi 37% dinEnel Energie. Furnizorul şi distribuitorul de energie de stat maideţine câte 23,57% din acţiuni la firmele Enel Energie Muntenia şiEnel Distribuţie Muntenia.
Electrica a ieşit complet din acţionariatul companiilor rezultatedin reorganizarea fostei Electrica Oltenia, companie care acum seaflă în portofoliul cehilor de la CEZ.
Electrica este singura companie de stat care a făcut câţiva paşi înceea ce priveşte dezvoltarea de parcuri eoliene, având în plan săfacă două astfel de investiţii, de câte 50 MW fiecare. Unul dintreparcuri va fi localizat în Chirnogeni, judeţul Constanţa, şi altulîn Frumuşiţa, Galaţi. Potrivit celor mai recente declaraţii dinpartea reprezentanţilor companiei, în ceea ce priveşte dezvoltareaparcului din Constanţa, Electrica se confruntă cu anumite problemelegate de legarea la reţeaua de energie a investiţiei. În Dobrogea,cei care administrează reţeaua de distribuţie sunt chiar italieniide la Enel, care, la rândul lor, au în dezvoltare mai multe parcurieoliene.

Au rămas puţini
n Suma încasată de Electrica din privatizarea Muntenia Sud: 432,8mil. euro
n Suma rămasă în conturile Electrica: 146 mil. euro
n Necesarul de investiţie al Electrica pe termen mediu:
500 de milioane de euro
n Valoarea pachetelor minoritare de acţiuni pe care Electrica lemai deţine: circa 300 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO