Companii

Enache, Continental: Vom reanaliza planul de extindere, pentru ca nu mai avem costurile initiale

Enache, Continental: Vom reanaliza planul de extindere, pentru ca nu mai avem costurile initiale

Radu Enache, presedinte Continental: Evident ca aceasta criza financiara are influente extreme asupra investitiilor pentru ca institutiile bancare au retineri in a acorda credite, iar costul creditelor devine mult mai mare. Din fericire suntem protejati pentru ca avem active pentru a garanta

09.10.2008, 17:54 29

Radu Enache, care controleaza lantulul hotelier Continental, este de parere ca a luat o decizie corecta atunci cand a amanat listarea companiei pe Bursa, varianta pe care a luat-o in calcul inca din 2005.

"Am facut foarte bine ca am amanat listarea mai ales pentru ca nu cautam capital pe Bursa. Daca am fi fost listati, ar fi fost foarte grav in acest moment, avand in vedere situatia Bursei din Romania", a spus el.
Enache a atras anul trecut in cadrul lantului fondul de investitii ceh PPF care detine in prezent 40,2% din Conti Hotels, vehicul cu o participatie de 76% la Continental, potrivit ultimelor informatii disponibile. Dupa tranzactie, proprietarul Continental a spus ca ia in continuare in calcul si listarea pe Bursa, insa aceasta decizie a fost amanata.
Lantul Continental este in prezent in plin proces de investitii, urmarind deschiderea mai multor unitati sub bradul Hello de doua stele, Ibis de trei stele sau Continental Forum de patru stele.
"Suntem in derulare cu investitiile noastre, care prevad sa deschidem 25 de unitati hoteliere pana in 2011. Avand in vedere situatia actuala trebuie sa reanalizam planul, pentru ca nu mai sunt aceleasi costuri pe care le-am prevazut", a spus Enache, care a adaugat ca este mult mai greu pentru companii sa obtina finatare in acest moment.
"Evident ca aceasta criza financiara are influente extreme asupra investitiilor pentru ca institutiile bancare au retineri in a acorda credite, iar costul acestor credite devine mult mai mare. Din fericire suntem protejati pentru ca avem active pentru a garanta", a afirmat el. Totodata, pentru a atrage finantari, Enache a vandut doua hoteluri din grup, Continental Arad si Ibis Parlament, printr-un contract de tip sale&lease back, catre Raiffeisen Leasing, urmand ca dupa perioada standard de 10 ani sa redevina proprietarul acestor unitati. Enache este in negocieri cu Raiffeisen Leasing si pentru vanzarea Ibis Constanta, potrivit ultimelor informatii disponibile. Planul de investitii inital prevedea un buget de 135-138 de milioane de euro alocat pana in 2011, cand reteaua Continental va numara 36 de hoteluri. In prezent sunt operationale 15 hoteluri, ultimul deschis fiind hotelul de doua stele Hello de la Gara de Nord, prima unitate a lantului pe acest segment. Enache a mai spus ca isi pastreza in continuare banii la banca, fara a fi influentat de situatiile de pe pietele europene. "Cred ca panica face foarte rau, mai ales in situatia actuala."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO