Energie

Cărbunii, la cea mai mică pondere în producţia de energie din ultimul deceniu. Piaţa aproape a îngheţat în T1, doar importurile au fost pe plus

Cărbunii, la cea mai mică pondere în producţia de...

Autor: Roxana Petrescu

02.08.2016, 00:08 1088

Peisajul energetic din primele trei luni ale anului a fost complet amorţit, cu producţie, exporturi şi preţuri în scădere, cu un consum aproape neclintit de energie, dar cu importuri cu 38% mai mari. Mai mult, în luna martie, ponderea producţiei de energie pe bază de cărbune a scăzut pentru prima dată în ultimii zece ani sub pragul de 20%, pătrunderea în forţă a energiei verzi şi a gazului schimbând raportul de forţe din generarea de electricitate.

În primele trei luni ale anului pro­duc­ţia de energie pe plan local a fost cu 5% mai mică decât în perioa­da si­milară a anului trecut, alimen­tând un consum intern aproa­pe ne­modificat faţă de primul trimes­tru din 2015, arată cele mai recente rapoarte pu­blicate de Auto­rita­tea Naţională de Re­gle­mentare în domeniul Ener­giei (ANRE).

Mai mult, datele de pe bursa de energie OPCOM arată că în perioada analizată preţul spot al energiei, principala referinţă de preţ, a fost de 31 de euro pe MWh, cu 14% mai mic de­cât cel din perioada similară a anului trecut.

Dinamica sectorului nu este deloc o veste bună pentru producători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO