Energie

Cel mai mare scandal la începutul toamnei: lupta feroce pentru cei 630 de milioane de euro de la Electrica, dintre oamenii partidelor şi board-ul independent al companiei

Cel mai mare scandal la începutul toamnei: lupta feroce...

Autor: Roxana Petrescu

09.09.2015, 12:52 3403

Majoritatea subiectelor incluse pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor de la Electrica au fost respinse, spun surse apropiate companiei, printre acestea fiind şi planul de administrare pentru perioada 2015-2018.

Deznodământul adunării generale a acţionarilor de azi vine să confirme situaţia tensionată din cadrul Electrica, firmă în ale cărei conturi se “odihnesc” 630 de milioane de euro. O situaţia similară s-a întâmplat şi la începutul acestui an când acţionarii companiei au respins bugetul de investiţii propus. Documentul a fost aprobat abia în vara acestui an.

CA Electrica: Ministerul Energiei a încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica

Noua generaţie de şefi din energie se clădeşte tot pe tradiţia filierelor politice. Statul ţine cu dinţii de averea de 630 mil. euro din conturile Electrica şi-şi vrea oamenii acolo

Mai mult, corul vocilor care susţin că la Electrica cel mai mare distribuitor de energie din România, cu 3,6 milioane de clienţi, se doreşte schimbarea managementului printr-o serie de numiri politice este din ce în ce mai puternic, iar mişcările pe care le-a făcut de la începutul anului noua conducere a Ministerului Energiei nu fac decât să confirme acest scenariu. La rândul ei, Electrica spune că a fost demarat un proces de reorganizare a conducerii companiei.

Ministerul Energiei este în continuare cel mai mare acţionar al Electrica, cu o deţinere de circa 49% din titlurile companiei. BERD este un alt acţionar important al companiei cu o deţinere de 8,6%. Electrica a fost listată anul trecut la bursa de la Bucureşti şi la cea de la Londra, reuşind să obţină circa 500 de milioane de euro din acest proces, bani care au intrat în conturile companiei şi despre care s-a zis că vor fi folosiţi pentru modernizarea reţelelor. La un an de la listare, firma stă în continuare cu banii în cont.

Potrivit unor surse din piaţă, printre problemele pe care le-ar fi semnalat membrii consiliului de administraţie chiar ministrului energiei Andrei Gerea se numără şi „faptul că reprezentanţi ai Ministerului Energiei au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a directorilor în subsidiarele Electrica.“

Într-o postare pe pagina personală de Face­book, Răzvan Nicolescu, fostul ministru delegat pentru energie, care a preluat la începutul acestui an funcţia de executive lead advisor în cadrul practicii de energie a Deloitte, atrage atenţia că „în următoarele zile vor fi noi tentative de sub­ordonare politică deplină a companiilor de stat din energie. La loc de frunte pe lista este compania Electrica.“

Nicolescu susţine că intenţia Ministerului Energiei este de a-l aduce pe secretarul de stat Bogdan Badea, alături de alte 20 de persoane, în diverse funcţii de conducere în Electrica. În pre­zent Electrica este condusă de Ioan Roşca. În acest moment, postarea nu mai apare pe pagina personală a fostului ministru al energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO