Energie

SAPE pretinde 5,8 mld. de lei de la Electrica pentru că a pierdut procesele cu Enel şi E.ON

SAPE pretinde 5,8 mld. de lei de la Electrica pentru că...

Autor: Radu Bostan

09.09.2015, 10:59 1629

SAPE, compania de stat care a preluat pachetele minoritare de acţiuni ale Electrica (EL) la filialele locale ale Enel şi E.ON, s-a întors împotriva Electrica pentru a recupera presupuse prejudicii de 5,8 miliarde de lei, după ce a pierdut pe bandă rulantă procesele cu grupurile străine.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), s-a înfiinţat anul trecut, înaintea listării la bursă a Electrica, şi a preluat pachetele minoritare ale statului în companiile privatizate de distribuţie şi furnizare a energiei, inclusiv toate activele sau datoriile care ar putea rezulta din litigiile şi disputele în care era implicată Electrica la acel moment împotriva Enel, E.ON şi CEZ.

SAPE acuză Electrica de neurmărirea îndeplinirii obligaţiilor de post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat fostele Electrica Moldova, Muntenia Sud, Oltenia, Dobrogea şi Banat.

ZF a scris anterior că SAPE a pierdut procesele cu grupurile străine, inclusiv din motivul că presupusele fapte s-au prescris.

SAPE susţine că vina aparţine Electrica pentru că nu a demarat la timp litigiile, astfel că pretinde de la fosta companie de stat despăgubiri de 304,8 milioane de lei, 1,34 miliarde de dolari şi 45,8 milioane de euro - în total 5,8 miliarde de lei, potrivit unui comunicat transmis bursei de Electrica.

Electrica respinge pretenţiile SAPE, subliniind că aceasta a moştenit toate obligaţiile sale aşa cum arătau în 2014, la momentul înfiinţării.

"În baza informaţiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica", arată comunicatul.

"SAPE a fost înfiinţată, anterior privatizării Electrica, prin divizarea Electrica în interesul acţionarului unic al Electrica SA de la acel moment, respectiv Statul Român prin Ministerul Economiei, acţionând prin Departamentul pentru Energie. Potrivit prevederilor HG nr. 85/2013 şi ale proiectului de divizare, SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile Electrica născute din Contractele de Privatizare, inclusiv litigiile aferente iniţiate de Electrica."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO