Energie

Clienţii rău platnici au adus Transelectrica în „recesiune“

Clienţii rău platnici au adus Transelectrica în „recesiune“

Autor: Carol Dan, Andrei Chirileasa

12.09.2010, 23:48 68

Rezultatele Transelectrica (TEL) din primul semestru au fostinfluenţate negativ de neplata datoriilor de către o serie deproducători şi furnizori de energie, iar compania este încă în"recesiune", susţine directorul general al companiei, AdrianBăicuşi.

Compania, care operează sistemul naţional de transport alenergiei electrice, a raportat pierderi de 58 mil. lei (14 mil.euro) în primul semestru, conform standardelor româneşti decontabilitate (RAS), faţă de un profit de aproape 9 mil. lei înperioada similară a anului trecut. Rezultatele consolidate conformstandardelor internaţionale, care cuprind şi filialele companiei,indică pierderi de 67 mil. lei (16 mil. euro).

"La Transelectrica încă suntem în recesiune. În primele şaseluni am avut un blocaj financiar în zona de energie. Legislaţia nune-a dat posibilitatea de a bloca acei furnizori care nu îşiplătesc datoriile, am vorbit şi cu ANRE", a explicat Băicuşi într-oîntâlnire cu investitorii şi analiştii.

El a adăugat că evoluţia pozitivă a consumului şi a producţieide energie din primele şase luni nu s-a reflectat şi în rezultateleTranselectrica şi în volumul de energie transportat decompanie.

Potrivit datelor Transelectrica, producţia de energie la nivelintern a scăzut cu 0,8% în primul semestru, dar în trimestrul aldoilea tendinţa a fost de creştere faţă de perioada similară aanului trecut. Pe de altă parte, consumul intern de energieelectrică a urcat în primul semestru cu 4,4%.

"Oarecum ne aşteptam la acest decalaj. Poate suntem puţin maiîngrijoraţi că din informaţiile pe care le avem vor fi niştecreşteri de consum propriu tehnologic pe zona de distribuţie şiproducţie a energiei. Nu toată energia care se produce ajunge şi lanoi", a precizat Băicuşi.

Au scăzut schimburile transfrontaliere

Companiaa trebuit să îşi "modifice comportamentul" pe partea de alocare acapacităţilor de import şi export de energie la graniţe din cauzaunei acţiuni de infringement lansată de Comisia Europeană anultrecut pe zona de energie şi gaze în România.

"Scăderea veniturilor pe această parte a fost dramatică.Schimburile cu vecinii au fost slabe. De asemenea, pentru că aplouat mult în regiune, ţările cu multă energie hidro, ca Albania,au importat mai puţin, iar asta a dus şi la scăderea preţurilor", aspus Băicuşi.

Pe de altă parte, exporturile de energie ale României au crescutîn ultimele două luni până la valori de 700-800 MW, astfel încâtgraniţele cu Ungaria şi Serbia sunt "suprasolicitate".

"Dacă mă întrebaţi de recesiune, punctul critic a trecut, artrebui să ne revenim încet, dacă nu se întâmplă altceva. Parteapozitivă este că, chiar dacă este recesiune, sistemul energetic afost bine văzut de instituţiile financiare. (...) Am continuat şireducerea costurilor", a mai spus şeful Transelectrica.

Pierderile au venit pe partea financiară

Principalaproblemă a Transelectrica rămâne nivelul ridicat al împrumuturilorîn valută, care a determinat pierderi financiare mari la reevaluaredin cauza deprecierii abrupte a leului faţă de euro în luna iunie.Transelectrica avea contractate împrumuturi în valoare totală de1,12 mld. lei (264 mil. euro) la finele primului semestru, dintrecare 75% erau în euro şi 11% în dolari.

"Recalcularea creditelor pe termen lung a dus la creştereacheltuielilor financiare. Din iarnă până în luna mai cursul euro aevoluat în limite rezonabile, apropiate de estimările noastre, darîn iunie a sărit, iar reevaluarea s-a realizat la un curs maxim. Nuputeam obţine un rezultat operaţional suficient de mare pentru acompensa această creştere a pierderilor financiare", a explicatRăzvan Purdilă, directorul direcţiei de strategie corporativă aTranselectrica.

El spune însă că Transelectrica a continuat să fie atractivă pepiaţa financiară, dovada fiind cele două credite pe care companiale-a contractat în acest an. Primul, în valoare de 33 mil. lei, peo perioadă de şapte ani, a fost luat de la BRD. Al doilea împrumut,încheiat în august cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), seridică la 65 mil. euro şi se întinde pe 15 ani. Creditele suntdestinate finanţării programelor de investiţii.

Transelectrica este controlată de stat, prin intermediulMinisterului Economiei, care deţine 76,5% din acţiuni, în timp ceFondul Proprietatea are 15%. Statul şi-a propus să vândă anulviitor încă 15% din acţiuni pe Bursă.

Adrian Băicuşi, directorul general al companiei: Dacă măîntrebaţi de recesiune, punctul critic a trecut, ar trebui să nerevenim încet, dacă nu se întâmplă altceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO