Energie

ZF Power Summit 2023. Cătălin Cepisca, senior director, Energy, Metals and Utilities Department Raiffeisen Bank: Atunci când acordăm finanţare pentru un proiect de energie regenerabilă, ţinem cont de apetitul investitorului de a fi prezent în România pe termen lung şi de expertiza lui

ZF Power Summit 2023. Cătălin Cepisca, senior director,...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2023, 12:17 220

Banca acordă finanţare pentru proiecte regenerabile ţinând cont de apetitul investitorului de a fi prezent în România pe termen lung şi de expertiza lui,  a declarat  Cătălin Cepisca, senior director, Energy, Metals and Utilities Department Raiffeisen Bank la Conferinţa ZF Power Summit 2023

”Există proiecte mari care caută finanţare doar pe proiect. Despre ele se discută cel mai mult acum. Investitorii nu pot acoperi totul din capital propriu şi vor un credit bancar. Am analizat la bancă proiecte de 2GW. Pentru a obţine finanţare e nevoie de un model financiar, trebuie să ştii costurile. Discuţia cu băncile a devenit o problemă de timp. Investitorii au revizuit modelul de business când costurile au început să scadă, în timpul anului trecut. Ca să ajungă la noi, trebuie să aibă ATR, ceea ce durează şi un an”.

Băncile vor să finanţeze pe termen lung. Un criteriu de evaluare a investitorului este apetitul lui de a investi în România pe termen lung. ”Am întâlnit mulţi investitori care vor să vină în România, toţi vor să crească aici”.

Al doilea criteriu pentru bancă este expertiza investitorului, fie locală, fie de afară.

”Sunt şi lucruri specific locale, cât de costă să construieşti, cât te costă să exploatezi. Un investitor regional poate avea o perspectivă asupra costurilor, unde se vor duce ele”.

Ce a mai declarat Cătălin Cepisca:

Amortizarea pentru un proiect de acest tip e de 10-15 ani, finanţarea e de minim 10 ani, deci trebuie să ştim care sunt costurile pe toată perioadă de finanţare a proiectului.

Putem finanţa şi etapa de construcţie.

Există finanţări, refinanţări ale unor proiecte deja implementate.

Dobânda a devenit relevantă, cu rol în componenţa proiectului. Există investitori cu destulă experienţă care se uită la toate componentele capitalului şi pot evalua foarte bine scenariul pe termen lung. Asta ne ajută şi pe noi.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO