Energie

Exporturile de energie, în continuare puternice: România a trimis în Bulgaria cu 43% mai mulţi electroni în primele două luni

Exporturile de energie, în continuare puternice:...

Autor: Roxana Petrescu

27.03.2015, 00:05 280
Energia românească îşi găseşte în continuare loc pe pieţele din regiune după un an 2014 record, în primele două luni din 2015 cantitatea de energie trimisă în Bulgaria, principala destinaţie de export, fiind cu peste 43% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, după cum arată datele publicate de Reţeaua Euro­peană a Operatorilor de Sisteme de Tran­sport de Energie (ENTSO-E).
 
Astfel, în primele două luni ale anului România a trimis în Bulgaria circa 784 GWh de energie, echivalentul a peste 30 de milioane de euro, dacă se ia un preţ mediu pe megawatt-oră de 39 de euro, media indicată de rapoartele publicate de bursa de energie OPCOM.
 
Evoluţia bună a exportuilor din primele două luni ale acestui an vine ca o continuare a anului record înregistrat de România în 2014.
 
Astfel, producţia de energie electrică a ajuns anul trecut la cel mai mare nivel din 2003 încoace, ultimul an pentru care există statistici europene pentru România, energia regenerabilă ajungând la o pondere record de 13% din total. Aceste evoluţii nu se leagă din păcate de o revenire spectaculoasă a cererii de energie pe plan local, ci de un context favorabil în afara graniţelor Ro­mâ­niei, lucru care a mai generat un record, cel al exporturilor de energie. La preţurile medii de anul trecut, România a produs energie de peste 2 miliarde de euro şi a dus peste graniţe curent de aproape 300 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO