Energie

Gradul de dotare cu smart meters, între 2% şi 35% în funcţie de distribuitor. Cine s-a mişcat cel mai bine?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

02.06.2021, 00:07 3774

Doar 15% dintre consumatorii de energie din România aveau la finalul anului trecut montate contoare inte­li­gente, dispozitivul de la care por­neşte de fapt tot conceptul de smart grids, procentul scăzut fiind cauzat şi de fap­tul că cei mai mulţi dintre ope­ra­torii de distribuţie nu şi-au îndeplinit obli­ga­ţiile de investiţii.

La nivel naţional, cele mai slabe rezul­ta­te le are grupul Elec­trica, aşa cum arată datele din ra­poar­tele Auto­ri­tăţii Naţionale de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit datelor pe 2020, gru­pul Electrica reuşise să conecteze nu­mai între 2% şi 4% din clienţii din portofoliu la con­toare inteligente, în func­ţie de zona de distribuţie aco­pe­ri­tă. Spre com­paraţie, compa­niile de distri­bu­ţie din grupul Enel deja au aproape o trei­me dintre clienţi conto­rizaţi prin sisteme inteligente.

Implementarea contoarelor inte­li­gente este un proces cheie în digita­li­zarea infrastructurii de distribuţie a energiei şi face saltul către conceptul de smart grid şi apoi către cel de smart city.

Statisticile arată însă că România este una dintre statele cu cea mai sla­bă penetrare a contorizării inte­li­gen­te în contextul în care în state precum Da­nemarca, Spania, Italia şi Esto­nia gradul de contorizare inte­li­gentă a ajuns la 100%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO