ZF 24

Ministrul Energiei: Comisia Europeană să sprijine consumatorii vulnerabili la plata facturilor la energie şi gaze

Ministrul Energiei:  Comisia Europeană să sprijine...

Autor: Carol Dan

25.04.2014, 13:21 579

El a făcut această declaraţie după o întâlnire cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

România s-a angajat în faţa FMI să liberalizeze preţurile la energia electrică şi gaze în mod etapizat pe durata mai multor ani.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara în toamna anului trecut, la conferinţa "Mediafax Talks about Energy", că proiectul guvernului de liberalizare a tarifelor va putea fi considerat un succes atunci când vor putea fi identificaţi consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, şi se vor găsi modalităţi de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, în al doilea semestru din 2012, Bulgaria şi România aveau cele mai mici preţuri medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh şi, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regăsit în Danemarca (29,7 euro) şi Cipru (29,1 euro).

Raportat la puterea de cumpărare, cea mai ieftină energie electrică din UE este în Finalanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cea mai scumpă în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria.

În ceea ce priveşte gazele, cele mai mici preţuri medii au fost înregistrate în România (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia şi Estonia şi cele mai mari în Suedia, Danemarca şi Grecia.

Ajustate la puterea de cumpărare, cele mai mici preţuri la gaz sunt în Luxemburg, Marea Britanie, România, Franţa şi Irlanda şi cele mai ridicate în Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania şi Lituania.

Preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici din România a crescut de la 1 aprilie 2014 cu 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO