Energie

România a stat anul trecut în beznă peste 7 ore, acesta fiind anul cu cele mai puţine întreruperi de când se fac măsurători. Care sunt cele mai „întunecate“ zone?

România a stat anul trecut în beznă peste 7 ore,...

Autor: Roxana Petrescu

07.11.2014, 12:31 479

Regiunea care a înregistrat cel mai slab „punctaj“ este Oltenia, acolo serviciul de distribuţie a energiei electrice este asigurat de cehii de la CEZ, unde în 2013 durata întreruperilor neplanificate a fost de peste 10 ore (607 minute).

Cei peste nouă milioane de consumatori de energie din România au stat anul trecut fără lumină circa 427 de minute, adică peste 7 ore, rezultatul fiind considerat bun de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) comparativ cu 2009, când întreruperile neplanificate în alimentarea cu energie au durat la nivel de ţară peste 10 ore şi jumătate. Regiunea care a înregistrat cel mai slab „punctaj“ este Oltenia, acolo serviciul de distribuţie a energiei electrice este asigurat de cehii de la CEZ, unde în 2013 durata întreruperilor neplanificate a fost de peste 10 ore (607 minute).

Reprezentanţii CEZ România chiar spuneau recent că una dintre cele mai mari probleme cu care compania se confrun­tă este furtul de energie, pierderile în reţea ajungând anual la circa 12% din toată energia care tranzitează „firele“ firmei. Exemplul cel mai elocvent privind furturile de energie este judeţul Dolj, acolo unde potrivit datelor CEZ România circa 30% din energia care intră în sistem nu se facturează.

Pentru analiza calităţii serviciului de distribuţie, ANRE ia în calcul doi indica­tori: unul care măsoară frecvenţa medie a în­tre­ru­perilor (SAIFI) şi unul care măsoară dura­ta medie a întreruperilor (SAIDI).

„Principalul indicator de performanţă pen­tru continuitatea în alimentare a utili­za­to­rilor este SAIDI, pentru întreruperi ne­pla­nificate în principal din cauza ope­ra­to­ri­lor de distribuţie, faţă de întreruperile ne­pla­ni­fi­cate provocate de forţa majoră, respectiv de utilizatori“, se precizează în raportul pu­bli­cat de ANRE în care este analizată per­for­manţa serviciului de distribuţie anul trecut.

Potrivit datelor din acest document, cele mai mici durate de întrerupere ne­pla­ni­ficate au fost înregistrate anul trecut de Enel Mun­tenia, compania care alimentează Ca­pitala, cu 240 de minute, urmată de Enel Do­brogea, cu 243 de minute şi Enel Banat cu 253 de minute. La polul opus se află E.ON Moldova cu 501 minute şi CEZ Ol­te­nia cu 607 minute de întreruperi anul trecut.

Deşi la nivel de ţară media între­ru­pe­ri­lor a fost de 427 de minute, durata este cea mai mică de când se fac aceste măsurători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO