Energie

Ruşii ameninţă că vor tăia gazul pentru Ucraina pe 3 iunie. Circa 66% din gazul pentru Europa trece prin Ucraina. România este aproape independentă de gazul rusesc pe fondul scăderii consumului

Ruşii ameninţă că vor tăia gazul pentru Ucraina pe 3...

Autor: Radu Bostan, Roxana Petrescu

12.05.2014, 18:57 1266
Gazprom va sista livrările de gaze destinate Ucrainei începând din 3 iunie, dacă Administraţia de la Kiev nu va efectua plăţi în avans pentru luna iunie, anunţă preşedintele companiei ruse, Aleksei Miller, potrivit Mediafax.
 
"Dacă Ucraina nu va plăti anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa înainte de 3 iunie partea ucraineană în legătură cu gazele care vor fi livrate. Dacă nu vor fi plătite în avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze în iunie", a explicat Miller, citat de AFP şi preluat de Medifax.
AFP a publicat în decembrie, cu două luni înainte de izbucnirea protestelor violente de la Kiev, care au dus la schimbarea conducerii ţării, o hartă care explică poziţionarea Ucrainei pe ruta de distribuţie a gazelor ruseşti către Europa. Potrivit acestui document, circa 66% din gazul rusesc care ajunge în UE tranzitează Ucraina. Gazprom asigură circa un sfert din nevoia de gaze naturale la nivel european.

România a achitat în total 7 miliarde de dolari din 2007 până în 2013 către intermediarii gigantului Gazprom pentru gazele naturale importate din Rusia. Gazele ruseşti acopereau, în trecut, în jur de un sfert din cererea internă, însă în ultimii ani cantităţile importate au urmărit linia descendentă a consumului şi ponderea lor s-a redus la mai puţin de 10% în 2013. România cumpără gaze din Rusia încă din 1979, iar cantităţile livrate de atunci până în prezent depăşesc 125 miliarde de metri cubi, echivalent cu de zece ori cererea actuală totală. Importurile sunt realizate prin intermediul a două companii, WIEE şi Conef Energy, sub contracte semnate în 2007 şi a căror valabilitate va expira în 2030. WIEE este controlat în totalitate de Gazprom, în timp ce în spatele Conef Energy se află mogulul rus Vitali Matchitski, care controlează numeroase afaceri cu aluminiu, inclusiv Alro Slatina.

Consumul României de gaze naturale a scăzut anul trecut cu 8%, iar factura pentru gazele importate s-a redus la jumătate faţă de 2012, până la 756 de milioane de dolari, în condiţiile în care importurile au avut o pondere de doar 15%, cel mai scăzut nivel de la 2003 încoace, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru aprilie, ANRE a luat în calcul un procent de import de 6,5% pentru consu­matorii noncasnici şi de 2% pentru populaţie. Mai mult, mi­nistrul energiei Răzvan Nico­lescu spunea recent că pro­ducţia de gaze locală, rea­li­zată de Petrom şi Rom­gaz, de­pă­şeşte ce­re­rea, aşă că în cazul unei po­si­bile sistări a expor­tu­rilor de gaze ruseşti pe fondul con­flic­tului ruso-ucrainean, piaţa lo­ca­lă nu va fi afectată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO