Companii

Enterprise Investors: Daca reusim sa incheiem doua-trei tranzactii, inseamna ca avem un an foarte bun

Enterprise Investors: Daca reusim sa incheiem doua-trei tranzactii, inseamna ca avem un an foarte bun

Cristian Nacu, partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investors: Speram sa avem mai mult de o triplare a valorii Macon Deva in momentul exit-ului. Vorbim de un domeniu care creste cu cel putin 25% in functie de subsector.

12.03.2008, 14:57 28

Cristian Nacu, partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investors, spune ca este in discutii avansate pentru doua-trei preluari pe piata locala, dupa ce in 2007 nu a semnat nicio achizitie, ci numai exit-ul din afacerea Artima.
"Anul trecut am avut cateva proiecte care fie nu s-au finalizat inca, fie au cazut. Suntem investitori pe termen mediu si lung, iar in mod cert acest inceput de an nu ne-a schimbat strategia", a spus Nacu.
Romania, a continuat el, a fost intotdeauna a doua tara ca potential de crestere, dupa Polonia, iar fondurile alocate sunt in consecinta.
"Pastrand proportia anterioara, speram sa investim intre 50 si 100 mil. euro anual. Daca reusim sa incheiem una-doua tranzactii, inseamna ca este un an foarte reusit, pentru ca la acest nivel de proiect este greu sa faci mai mult. Numai negocierile dureaza intre sase si noua luni", a continuat Nacu.
Domeniile spre care Enterprise Investors se uita sunt retailul, industriile conexe constructiilor sau serviciile financiare. "Preferam pachetele majoritare, dar daca partenerii pe care ii identificam sunt credibili, putem accepta si pachete minoritare. Un exemplu este Siveco, dar si in portofoliul regional avem multe participatii minoritare", a mai spus Nacu.
Negocierile pe care fondul le deruleaza sunt cu doua categorii de antreprenori: cei care au creat un business, l-au structurat inca de la inceput in ideea de exit si au cunostinta despre valoarea reala pe de o parte, iar pe de alta parte cei care au investit intr-un business de familie pentru care valoarea financiara este data de cea sentimentala.
"Problema pentru multi antreprenori o reprezinta faptul ca nu inteleg de ce are nevoie compania respectiva. Sunt multe afaceri care au crescut foarte rapid, iar antreprenorii respectivi au ars etape. Rolul nostru este sa punem lucrurile putin in ordine. De asemenea, sunt multi oameni de afaceri care dupa ce au ignorat timp de mai multi ani piata, brusc se vad listabili. Toti isi inchipuie ca lucrurile se intampla peste noapte. Ne asteptam sa fie multi care se intereseaza de alternative la IPO", a adaugat Nacu.
Anul trecut, Enterprise Investors a vandut pachetul integral de actiuni al retelei de magazine Artima catre Carrefour dupa numai doi ani de investitii.
"Exit-ul din Artima ne-a multiplicat banii de trei ori. A fost un proiect foarte bun, realizat intr-un interval foarte scurt. Au fost doi ani in care vanzarile s-au triplat, numarul de magazine a crescut de la 14 la 21. Pe de alta parte insa, cresterea in acest interval a fost foarte mare si am considerat ca s-ar putea sa nu mai continue in acelasi ritm", a spus reprezentantul Enterprise Investors.
In total au existat in jur de zece oferte pentru Artima atat de la investitori strategici, cat si de la alte fonduri, insa cu toate acestea "probabil ca retail alimentar nu o sa mai facem foarte curand".
Fondul de investitii detine de asemenea producatorul de materiale de constructii Macon Deva, investitie despre care Nacu spune ca nu a ajuns la maturitate.
"In 2007 vanzarile au crescut cu 28%, in timp ce EBITDA si profitul net au crescut cu 66%. Speram sa avem mai mult de o triplare a valorii companiei in momentul exit-ului. Vorbim de un domeniu care creste cu cel putin 25% in functie de subsector. Noi ne-am propus sa vindem in patru-cinci ani de la achizitie. Ideea a fost sa iesim fie printr-un IPO, fie prin vanzarea unui strategic. Pregatirea unui IPO dureaza mai mult si tine si de alegerea unui moment favorabil, iar astazi nu este un astfel de moment", a precizat Nacu. Fondul de investitii detine si un pachet de actiuni la producatorul de software Siveco Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO