Companii

Equest restructureaza creditele pentru preluarea Domo

19.07.2009, 12:56 14

Fondul de investitii Equest Investment Balkans a demarat procedurile de refinantare a unui credit de 65 de milioane de euro contractat de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich pentru preluarea retelelor de retail de electronice si electrocasnice Tehnomarket si Domo (TMD).
Imprumutul a fost contractat in decembrie 2008, iar o transa, in valoare de 20 mil. euro, a fost rambursata de TMD la termenul de 15 iulie. Pentru aceasta, Equest a imprumutat TMD cu 8 mil. euro obtinuti din vanzarea a 16,52% din compania Uniqa Bulgaria AD. Totodata, EIB a mai contractat un imprumut de 12 milioane de euro de la o banca bulgareasca, rambursabil in 12 luni, care a fost apoi transferat catre TMD.
EIB a achizitionat prin subsidiara Lynx Property companiile Tehnomarket (Bulgaria) si Domo, reunindu-le apoi in cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice din sud-estul Europei. Potrivit raportului publicat pe bursa londoneza de catre EIB, TMD a inregistrat in cursul anului trecut vanzari de 610 milioane de euro.
Lantul de retail de electronice si electrocasnice Technomarket si magazinele Domo detin prima pozitie in retailul din aceasta piata, iar in Romania TMD ocupa locul doi, cu vanzari de 207,5 milioane de euro, fiind totodata singurul retailer care a inregistrat profit net.
Pretul platit de EIB pentru achizitia a 75% din Domo, fondat de Lorand Szarvadi, a fost de 75 mil. euro, platiti in doua transe. Odata cu formarea grupului TMD, actionarii fondatori ai Domo au primit actiuni in cadrul noului grup prin conversia participatiilor detinute anterior la Domo.
EIB urmeaza sa ramburseze o a doua transa, in valoare de 20 mil. euro, a imprumutului contractat la Raiffeisen Zentralbank la 31 decembrie. In urma acordului de restructurare a creditelor dintre EIB si RZB, EIB s-a angajat sa aduca pana la 22 iulie o garantie de 20 mil. euro din partea Citibank pentru plata celei de-a doua transe a imprumutului.
TMD, care opereaza in Romania retelele Domo si Technomarket cu o suprafata de circa 75.000 mp, a preluat recent reteaua de noua magazine Electro World din Ungaria. Suprafata de vanzare este de 5.000 mp, iar valoarea tranzactiei este estimata la cateva milioane de euro. Piata locala a retailului de electronice si electrocasnice a inregistrat un regres semnificativ, de circa 40% in primele luni ale anului. Jucatorii din piata au estimat ca scaderea pietei va continua in a doua jumatate a anului, cu o posibila revenire spre final de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO