Companii

ERA Iasi: Proprietarii fac compromisuri cu chiriile, dar ar fi bine ca si retailerii sa se uite la ei in ograda

ERA Iasi: Proprietarii fac compromisuri cu chiriile, dar ar fi bine ca si retailerii sa se uite la ei in ograda

Nicolae Danciu, directorul general al Omilos: Retailerii trebuie sa fie mai atenti cand schimba colectiile, daca au toate marimile la produse, cum sunt serviciile, in loc sa solicite incontinuu chirii mai mici.

09.03.2009, 00:00 151

"Ar fi bine ca retailerii sa se mai uite si la ei in ograda. Sa fie mai atenti cand schimba colectiile, daca au toate marimile la produse, cum sunt serviciile, in loc sa solicite incontinuu chirii mai mici. Proprietarii sunt capabili sa faca anumite compromisuri pentru a-si mentine spatiile ocupate, dar retailerii stiu sa le faca? Inchiderea magazinelor nu este o solutie", spune directorul Omilos.
Nicolae Danciu si Valentin Preda, ultimul fost director al City Mall si care in prezent este consultant al Omilos, apreciaza ca "retailerii trebuie sa lupte in aceasta perioada, sa stie ca trebuie sa aduca astazi bani de acasa pentru a putea face dublu peste trei ani, cum au facut in vremurile bune ale pietei".
In ultima perioada, in care vanzarile au scazut in marea majoritate a centrelor comerciale, o serie de retaileri au cerut renegocieri cu 20-50% ale chiriilor si chiar au inceput sa inchida din magazinele neperformate, calcand puternic frana in ceea ce priveste extinderile, ceea ce duce la scaderea gradului de ocupare a proiectelor, precum si a veniturilor obtinute de catre proprietari. Omilos va deschide in aceasta saptamana prima etapa a parcului de retail ERA Shopping Park din Oradea, in care au fost investiti pana in prezent aproximativ 35 mil. euro si va cuprinde un hipermarket Carrefour, un magazin Bricostore (deschis din decembrie), o galerie comerciala si un magazin Media Galaxy, care va fi finalizat ulterior.
Compania isi asuma faptul ca nu va avea galeria comerciala inchiriata integral la deschidere.
"Ne vom baza in urmatoarea perioada pe ancorele pe care le avem, iar reprezentantii Bricostore s-au declarat multumiti de rezultatele magazinului, pentru a aduce incet-incet chiriasii in galeria comerciala. Durerile de cap vor veni peste 12-18 luni, cand ne asteptam ca proiectul sa ajunga la maturitate", a mai spus Danciu.
Primul proiect finalizat pe piata locala, ERA Shopping Park din Iasi, care cuprinde un hipermarket Carrefour, un magazin Praktiker si o galerie comerciala cu 60 de magazine, este inchiriat in proportie de 92% si are un trafic de 8.000-10.000 de vizitatori zilnic.
Ambele proiecte ale Omilos sunt realizate la iesirile din orase, proiecte despre care consultantii apreciaza ca vor fi mai afectate in urmatoarea perioada decat centrele comerciale din centrul oraselor.
"Ambele orase au cate-o zona colinara si cate una de ses, potrivita pentru dezvoltare imobiliara, atat proiecte comerciale, cat si rezidentiale, care pot rezolva problema locuintelor. Proiectele noastre sunt in aceste zone (sesul Bahluiului in Iasi, calea Aradului in Oradea - n.r.) care consider ca in timp vor deveni in interiorul oraselor, mai devreme la Oradea, in 4-5 ani, si ceva mai tarziu in Iasi", apreciaza directorul Omilos.
Terenurile pentru aceste proiecte au fost cumparate in perioada 2005-2006, cand inca nu se atinsesera nivelurile maxime de pe piata imobiliara.
Pana in prezent, Omilos a derulat investitii de peste 100 mil. euro in cele doua proiecte, al caror cost total de constructie este estimat sa ajunga la 300 mil. euro.
Pentru proiectul de la Oradea firma cu actionariat cipriot a contractat un imprumut de 65,5 mil. euro de la National Bank of Greece, Eurobank EFG Group si Bank of Cyprus, in timp ce proiectul din Iasi este dezvoltat cu ajutorul unui credit de 79,5 mil. euro de la Banca Romaneasca, NBG si Eurobank.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO