Companii

Erste spune ca o parte din birourile Capitalei va ramane neocupata

21.04.2008, 18:25 8

Reprezentantii companiei Sparkassen Immobilien, divizia imobiliara a grupului austriac Erste, apreciaza ca o parte din spatiile de birouri ce vor fi livrate pana la sfarsitul anului viitor ar putea ramane goale, in ciuda unei rate de neocupare extrem de reduse in momentul de fata.
"Este estimat ca, doar la nivelul Bucurestiului, vor fi livrate pana la sfarsitul anului 2009 spatii noi de birouri cu o suprafata de 600.000 de metri patrati. In ciuda constrangerilor actuale legate de situatia stocului disponibil, nu este sigur ca toate aceste spatii vor fi rapid absorbite", se arata in raportul companiei.
Sparkassen a intrat in 2006 pe piata locala prin achizitia hotelului Novotel, dupa care s-a implicat in dezvoltarea mai multor proiecte, printre care si mallul Sun Plaza din sudul Capitalei.
"Romania are o distanta enorma de recuperat, in special in segmentul centrelor comerciale, dar in cazul in care toate proiectele anuntate vor fi finalizate, piata va fi suprasaturata in urmatorii cinci ani. Tinand cont de problemele de lichiditate cu care multi investitori se confrunta, acest scenariu este nerealistic, mai ales dupa ce finantarea proiectelor depinde de semnarea contractelor de preinchiriere", apreciaza reprezentantii Sparkassen.
Investitia in proiect este estimata in prezent la 185 mil. euro, 60% din spatiile mallului fiind precontractate, printre chiriasi numarandu-se BauMax, Cora si Mobexpert.
Compania detine totodata un teren in Jilava, pe care intentioneaza sa dezvolte un proiect comercial si va investi 45 mil. euro pentru un proiect mixt, format din birouri si spatii comerciale, care va fi dezvoltat in colaborare cu consiliul local al Capitalei si va avea o suprafata inchiriabila de 15.600 mp.
"In ultimii doi ani s-a consemnat un boom puternic pe piata constructiilor din Bulgaria si Romania, noile membre ale UE, iar trendul a continuat si in 2007. In total, 3,2 mld. euro au fost investiti in Romania si 1,9 mld. euro in Bulgaria", potrivit Sparkassen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO