Companii

ESOP: Piaţa închirierilor de noi spaţii de birouri a fost dominată în primul trimestru din 2023 de companiile de IT&Communication, dar ponderea acestui sector s-a redus considerabil faţă de perioada anterioară pandemiei

ESOP: Piaţa închirierilor de noi spaţii de birouri a...

Autor: Roxana Rosu

11.04.2023, 13:36 125

Piaţa închirierilor de birouri a fost dominată în primul trimestru din 2023 de companiile din sectorul IT&Communication, cu 19% din suprafaţa nou închiriată, urmate de companiile din sectoarele Medical&Farma şi Energetic, cu 14%, respectiv 13% din suprafaţă, arată o analiză realizată de firma de consultanţă imobiliară Esop.

“Inainte de 2020, ponderea suprafetelor inchiriate de catre firmele din domeniul IT&C, BPO si SSC se situa an de an in jurul valorii de 50%. Dupa debutul pandemiei de Covid-19, pe masura ce s-au dezvoltat diverse modele de munca hibrida sau remote, ponderea inchirierilor de spatii de birouri noi (relocari, pre-inchirieri si extinderi) de catre firmele de IT a scazut. In ultimii doi ani, 2021 si 2022, ponderea a ajuns la 23%, iar nivelul tranzactionarii din primul trimestru al acestui an prefigureaza un nivel similar pentru anul 2023”,  a declarat Alexandru Petrescu managing partner la ESOP Consulting | CORFAC International.

În ultimii cinci ani, domeniile care au dominat constant piaţa au fost IT&C, Financiar, Servicii profesionale, Medical&Farma si Constructii&Real Estate (incluzand aici si operatorii de co-working).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO