Companii

„Eticheta roşie“ de pe raft muşcă tot mai mult din consum: unu din cinci lei cheltuiţi pe mâncare merge către produse „no-name“

Autor: Cristina Roşca

03.07.2014, 13:41 1145

Mărcile private au cucerit 10% din piaţa de FMCG în ansamblu şi aproape 20% din piaţa de alimente, astfel că unu din cinci lei cheltuiţi de români pe mâncare în primul trimestru din acest an a mers către aceste produse „no-name“ dezvoltate de retaileri pentru a se bate cu brandurile consacrate.

Cu un preţ de până la 30% mai mic, produsele Aro (Metro Cash & Carry), K-Classic (Kau­fland) sau Clever (Billa) câştigă tot mai mult teren pe toate seg­men­tele din piaţa de FMCG, de la pro­duse de în­grijire per­sonală şi în­grijirea locuinţei la alimente şi băuturi.

În contextul în care preţul a devenit principalul argument în consum, aceste produse au ajuns de la circa 1% cotă de piaţă în urmă cu un deceniu la 10% din piaţa de FMCG în primele trei luni ale anului, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă GfK.

Anterior, compania de cercetare anunţase o cotă de piaţă de 15% pentru aceste produse, însă datele au fost revizuite după ce analiza a fost ex­tinsă de la 80 la 300 de categorii de produse. La o valoare de 15-16 mld. euro a pieţei de FMCG (au fost excluse achiziţiile de mobilă sau electro­cas­nice) românii au lăsat la casele magazinelor pe pro­duse mărci private 1,5-1,6 mld. euro, potrivit estimărilor ZF.

„Analizăm în continuare achi­zi­ţiile de mărci private doar pentru consumul casnic, însă am extins baza de analiză de la 80 la 300 de cate­gorii de produse, pentru a acoperi toată piaţa de FMCG. Astfel, am adăugat seg­men­te noi, cum este cel de produse proaspete, care inclu­de şi fruc­te sau legume“, spune Raluca Răs­chip, consu­mer goods and retail director în cadrul GfK România.

Mărcile private dezvoltate de retaileri au cucerit în ultimii ani unele dintre cele mai im­por­tante sectoare din piaţă, precum uleiul, iaurtul, săpu­nul sau ciocolata - unde până recent bran­durile naţionale făceau legea. Astfel, una din trei sticle de ulei cumpărate de români este marcă privată, la fel şi unu din patru iaur­turi, potrivit datelor furnizate anterior de GfK.

Cine vinde cele mai multe mărci private

Cea mai mare parte a vânzărilor de mărci private se realizează în hipermarketuri şi în magazine de tip discount, acestea din urmă fiind cele mai cunoscute pentru că au pe rafturi în special branduri proprii. Intrarea grupului german Lidl pe piaţa locală în 2011 prin preluarea magazinelor Plus Discount a schimbat modelul de business în retailul local în contextul în care 80% din produsele din magazine sunt marcă privată. De altfel, acesta este modelul germanilor pe toate pieţele pe care activează, pariind pe preţuri cât mai mici. În cazul celorlalte lanţuri de magazine ponderea mărcilor private este sub 50%. În cazul lanţului de hipermarketuri cu preţuri mici Kaufland, liderul comerţului local cu afaceri de peste 1,6 mld. euro în 2013, mărcile private reprezintă circa 20% în valoare şi 30% în volum. Astfel, doar nemţii de la Kaufland vând mărci private de peste 300 mil. euro anual. „Ţinta celor de la Kaufland este ca în 2--3 ani un sfert din venituri să vină din mărci private“, spune o sursă apropiată companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO