Companii

Eurial: Imobiliarele, mai rentabile ca automobilele

31.01.2008, 19:19 34

Omul de afaceri Gheorghe Dolofan, care controleaza importatorul si principalul dealer al marcii Peugeot, companii cu afaceri cumulate de 350 mil. euro, spune ca terenurile pe care le detine in zona centrala din Capitala, achizitionate initial pentru construirea de complexuri auto, au inregistrat o crestere a preturilor peste nivelul de rentabilitate al unui dealer.
"Detin cateva terenuri pe care le-am cumparat acum patru-cinci ani, prima data in ideea de a mai infiinta niste concesiuni. Intre timp, valoarea terenurilor a crescut atat de mult, incat nu mai renteaza deschiderea unui dealer in acea locatie. Este mai profitabil sa vinzi terenul si sa gasesti o alta locatie unde sa construiesti. Acum fara 15-20 de milioane de euro nu mai poti realiza o concesiune", a declarat Gheorghe Dolofan, actionarul majoritar si presedintele companiei Trust Motors, importatorul Peugeot si al Eurial Invest, principalul dealer al marcii.
In 2007, cifra de afaceri a Trust Motors a fost de aproximativ 240 mil. euro, in timp ce Eurial Invest a rulat in jur de 120-125 mil. euro. Trust Motors a avut un profit de 25 mil. euro, iar Eurial Invest, de aproximativ 7 mil. euro.
"In 2008 cifra de afaceri a Trust Motors va depasi 300 de milioane de euro, pe fondul cresterii vanzarilor de autovehicule, dar si de piese de schimb", spune omul de afaceri.
In ceea ce priveste Eurial Invest, care in acest an isi va extinde reteaua cu ale doua locatii, in Ploiesti si Alba Iulia, va inregistra o crestere a cifrei de afaceri la 170-180 de milioane de euro. "In 2008, ne vom apropia de pragul de 500 de milioane de euro, in ceea ce priveste businessul din auto. Singura problema ar fi sa nu aiba loc o cadere dramatica a pietei, dar care cel mai probabil nu va avea loc", spune Dolofan.
In 2007 vanzarile Peugeot au urcat cu 30%, la aproape 17.000 de unitati, cresterea fiind insa sub cea a pietei importurilor, care a inregistrat o majorare de 50% in anul care tocmai s-a incheiat.
"Cresterea vanzarilor de pe piata locala in fiecare an a depasit estimarile initiale. Le-a depasit chiar si pe cele mai optimiste estimari. In 2008 estimam vanzari de aproximativ 21.000 de unitati", a adaugat Dolofan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO