Companii

Eurisko: Deprecierea leului va afecta cu doar 1-2% pretul caselor

01.02.2008, 20:28 25

Preturile locuintelor din Bucuresti nu vor scadea anul acesta pentru ca au crescut costurile pentru dezvoltarea ansamblurilor imobiliare, din cauza scumpirii terenurilor si a manoperei, dar vor exista corectii la locuintele ale caror preturi sunt exagerat de mari, potrivit companiei imobiliare Eurisko. In acelasi timp, deprecierea leului in raport cu moneda europeana nu va afecta pretul locuintelor decat cu 1-2%.
"Nu exista motive pentru care preturile locuintelor sa scada. Cresterea preturilor va fi mai mica, dar in niciun caz nu va avea loc o scadere, din cauza costurilor de dezvoltare a unui proiect, afectate de majorarea pretului la terenuri si a costului de constructie. Pentru a scadea preturile, ar trebui sa scada costurile de constructie", a spus Ionut Bordei, partener in cadrul Eurisko.
Potrivit lui, jumatate din oferta de locuinte vechi este artificiala. "Cei care formeaza aceasta oferta nu vor sa vanda de fapt, dar cer preturi aberante. Piata adevarata este formata doar de cei care vand apartamentul vechi pentru a se muta intr-unul nou", explica Bordei.
Ritmul de constructie a noilor apartamente se va accelera in comparatie cu anul trecut. "Sunt multe proiecte care au asteptat autorizatia de constructii chiar si un an de zile, in plus sunt foarte multi investitori care au achizitionat terenuri in anii trecuti si vor sa inceapa proiectele. In 2008 vor fi livrate circa 5.000 de locuinte daca luam in considerare doar proiectele mari, urmand ca in anii urmatori sa se intensifice ritmul de livrare", explica Bordei.
Opiniile privind evolutia preturilor la locuinte sunt impartite.
Spre comparatie, potrivit unui raport prezentat recent de Erste Bank, preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor in acest an, in timp ce costurile de achizitie pentru locuintele de lux se vor mentine la acelasi nivel cu cel de anul trecut.
Analistii bancii apreciaza ca in Romania, creditele pentru case si oferta de locuinte sunt inca foarte reduse, iar rata dobanzii este de 8%, si probabil va creste la 9%, in timp ce leul s-a depreciat foarte mult in raport cu euro, principala valuta in care sunt accesate imprumuturile ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO